-
Co oznaczają symbole... np. L6
Siemka wiem ze sybole L oznaczają wielkość pająka.... ale jak to sie szacuje.....??
L1 to 1 cm i tak dalej??
narka i POZDRO
-
Re: Co oznaczają symbole... np. L6
L1 to pająk po pierwszej wylince. L2 po drugiej, L3 po trzeciej itd. Jeżeli chodzi o kolejność to jest Nimfa I >> Nimfa II >> L1 >> L2 itd. A wielkość pająka zależy już od wilgotności i temperatury. Na www.free.boo.pl są jakieś tabele rozmiarów. Zapraszam również do archiwum.
-
Małe sprostowanie. Wielkość nie zależy bezpośrednio od wilgotności i temperatury. Od tych czynników zależy bardzie szybkość rozwoju pająka, co się w pewnym stopniu może wiązać z jego wielkością. Im większa temperatura tym szybciej pająk będzie się rozwijał, co czasami może doprowadzić do nieprawidłowości w procesie rozwoju. Pająk może nie być zdolny do rozmnażania i szybciej zakończyć swój żywot.
Poprzednia wypowiedź mogła zasugerować innych, że należy na maksa podkręcać wilgotność i temperaturę, bo każdy (lub prawie każdy) chce mieć pająka giganta .
Jak chcesz mieć dużego i zdrowego pająka to nie zapomnij o prawidłowym karmieniu.
-
No fakt. Zatem drogie dzieci posłuchajcie się wujka Andrzeja. :> Ale z drugiej strony, chyba większośc wie, że te 30 stopni to maximum dla większości gatunków i nie zacznie grzać pod 100W żarówką. :>
-
-
Oznaczaja ktora to wylinka L6 to jest 6 wylinka
-
No.. nie oceniajmy polskich terrarystów tak surowo. :> Tak przy okazji. Wczoraj oglądałem Informacje na Polsacie. Mówili o sprzedaży egzotycznych zwierząt na aukcjach Allegro, w tym głównie pająków. Wg nich nawet kupowanie zwierząt objętych CITES jest nielegalne. Wypowiadała się również Salamandra. Blah, oni cały czas się czepiają. Mam nadzieję, że nie zdołają dużo zdziałać.
-
No bo wedlug przepisow kupowanie gatunkow objetych CITES (bez papierow) jest nielegalne i nic na to nie poradzimy.
Mam nie przeceniac terrarystow? A co powiesz na placz po ucieczce pajaka, ktory byl trzymany bez jakiejkolwiek pokrywki? Czlowiek sie zdziwil, ze pajak mu chodzi po sciankach, no bo sprzedawca mu powiedzial, ze jest naziemny. Nie jest to odosobniony przypadek, kilka razy trafilam na takie perelki... Polak potrafi
-
LOL Człowiek, który tak zrobił to jakiś ewenement. Tak to już jest, najpierw należy się zorientować w temacie, następnie dokonywać kupna zwierzęcia. Nie tyczy się to tylko pajęczaków. O tej pokrywce gdzieś już czytałem. U nas w mieście również znalazł się podobny typ. Nawet nie wiedział jaki gatunek posiadał. Nie miałem możliwości go zobaczyć, bo było to już kilka lat temu. W każdym bądź razie, pająk mu uciekł, gdy ten poszedł do szkoły, zostawiając go z odkrytą pokrywą. Kiedy wrócił do domu, nie wiadomo dlaczego, ale strasznie się zdziwił. ;>>
-
Wszystko ładnie pięknie, ale L1 nie równa się 1 wylinka. Nie zastanawiałeś się jaki proces wywołuje to, że nimfa I staję się nimfą II ? Następuje wówczas linka, czyli L1 to pajączek po 2 wylince itd.
Uprawnienia umieszczania postów