Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Pterinochilus murinus

Bor
    Guest

Re: Pterinochilus murinus

Właśnie. Mam podobny problem. Niby podłoże nie jest za specjalnie wilgotne, ale kiedy dodam do tego ogrzewanie żarówką, zaczyna parować. Czy to źle? Czy powinienem jeszcze bardziej ograniczyć ilość wody? Chodzi oczywiście o murinusa (L1).

Klimak
    Guest

ziu moim zdaniem nie zabardzo dobrze to robisz...u pająków podziemnych i chyba naziemnych też nie powinno sie stosować kabla grzewczego ponieważ w razie za dużej temperatury chowają sie właśnie pod ziemie... za wilgotno jak na murinusa powiększ dziurki(zrób jakimś małym gwoździem a nie igłą) a najlepiej otwórz pudełko wyciągniej gdzieś na chwile pająka i daj lampke nad torf, po jakiejś pul godziny powinien być już suchutki(ale wilgotność jakaś musi być to kropnij troszke)

Awikularia
    Guest

Jak namoczysz torf, to go zostaw do przesuszenia. P. murinus nie za dobrze sie czuja w wysokiej wilgotnosci, a juz na pewno nie powinna im sie skraplac woda na sciankach pudelek czy terrariow.

ziu
    Guest

no wlasnie wiem ale nie chce ich wypedzac z tych norek moze zdejme pokrywke i wloze w jakies inne pudelko po starym pajaczku i jak ucieknie to do tamtego cos pokombinuje. A co do kabla to sie mylisz kolego oczywiscie kabel jest w terrarium duzym a pudelka stoja tylko na trofie cieplym ja mam zimne mieszkanie szczytowe i mam temp ok 28oC z tym kablem wiec sie nie przegrzeje a nawet sobie wykopaly norki oba tak samo fajne zjawisko do samego pudelka i sie grzeja tym kabelkiem nie zapominaj klimak ze murinusy sa cieplolubne wiec 28 jest im wskazane.

Pozdrawiam.

ziu
    Guest

A co do tych gwozdzi to bym nie ryzykowal u murinosow jestem bardzo ostrozny i wiem ze te bestyjki potrafia uciekac przezm maluskie dziurki, szkoda murinoskow. Robie duzo dziurek szpilka.

Bor
    Guest

Wytarłem im ścianki i tak prędko torfu nie zwilżę. Wielkie dzięki.

Awikularia
    Guest

Zawsze i przez cale zycie bede sie czepiala poprawnych nazw... P. murinus a nie P. murinos. Nie wiem dlaczego, ale ta druga (nieprawidlowa) nazwa kojarzy mi sie z owcami.... Chyba ze masz na mysli P. murinós - w nazewnictwie lacinskim nie ma "o z kreską", ani innych znaków z ogonkami bądż kreskami...

Klimak
    Guest

właśnie dotarły do mnie murinus i cambridgei hymm...spróbuje też dać pojemniczki do terra z ogrzewaniem:Ptyle że u moich karaczanów madagaskarskich to troche zawilgotno jest...

talullah
    Guest

My mamy murinusa L3-4 i mammilatusa L5. Obydwa mają podloże z mieszanki piasku do terrarium i kokosa. Obydwa przekopały sobie tak podłoże, że odseparowały piasek od kokosa. Kokos został opleciony pajęczyną i tworzy górkę na środku pojemnika. Zraszamy wodą bardzo rzadko i mało. nie ma szans, żeby coś się skraplało. Na razie nie podgrzewamy pojemników. Pajączki czują się dobrze i ładnie rosną. Jak chodzi o "charakterek", to na razie nie mamy żadnych przykrych doświadczeń. Ale w porównianiu z Heteroscodrą maculatą to są "aniołki".

Uprawnienia umieszczania postów