-
Re: Węże i jaszczurki godne uwagi....
Zmiana tematu? Malpolon osiąga blisko 2 m o ile mi się wydaje samiec większy od samicy. Raczej agresywny (troche jak poloz kaspijski) jest warunkowo jadowity, ze słabym jadem ale lepiej na sobie nie próbować bo niech ktoś będzie akurat uczulony.
-
Re: Węże i jaszczurki godne uwagi....
Byłem w tej Chorwacji i widziałem znów te ultraszybkie jaszczurki, ale plany się zmieniły i nie mieliśmy zbytnio ochoty na zwiedzanie Chorwacji (ponieważ podczas wcześniejszych 3 wyjazdów zwiedziliśmy ją chyba całą) i po 4dniach wyjechaliśmy do Czarnogóry, taka komuna że szok, ale policjańci fajni bo się zgubiliśmy i kazali nam przejechać deptakie dosłownie zasypanym ludźmi, na główną ulicę. Ale wracając do jaszczurów to widziałem chyba tarczowca (czy to możliwe ?), i taką której nazwy nie pamiętam, chyba łacińska to .......... celonyx (ale nie jestem pewny). A z węży to jakiegoś mającego z metr-półtorej i był strasznie "gruby", myślę, że właśnie coś wtedy upolował, zjadł, i zaczynał trawić. Byłem też w takim parku narodowym chyba nazywał się Skadarskie Jeziora (czy jakoś tak) i tam były chyba z 3 rozjechane i wysuszone wąsze. Aha ! I jeszcze jeden taki jak opisywałem na początku tle tylko że krutszy.
Uprawnienia umieszczania postów