Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Węże i jaszczurki godne uwagi....

onoszek
    Guest

Węże i jaszczurki godne uwagi....

Czy w Horwacji są węże i jaszczurki godne uwagi ??
    Oczywiście najbardziej chodzi mi o nie jadowite, może być cała reszta włącznie z dusicielami.
    Pozdrawiam wszystkich terrarystów i nie terrarystów

Re: Węże i jaszczurki godne uwagi....

Jak bylem w Chorwacji to spotkalem sie z jednym weze i duza iloscie jaszczurek, ktore byly bardzo szybkie i nie zdazylem sie przyjrzec !!!
    Aha zalezy w jakia czesc chorwacji jedziesz, bo nie wszedzie sa jaszczurki i weze a szczegolnie w duzych miastach i ich okolicach ich nie spotkasz, najczesciej jest ich duzo na wyspach tam mozna duzo zaopserwowac szczegolnie na peryferiach miasat !!!
    POZDRAWIAM

PS. Jedziesz tam na wakacje ze pytasz???
    PS2. Chorwacja pisze sie przez Ch !!!

Obejrzyj tą strone http://www.herp.it/ pod zdjęciami jest występowanie.
    W Chorwacji jest sporo gatunków jaszczurek z rodziny Lacertidae. Jeżeli chodzi o dusiciele to europa jest w nie bardzooooo uboga.

onoszek
    Guest

Jade tam na wakacje, już po raz trzeci w żeciu. W prawdzie widziałem tam sporo jaszczurek, ale nie zdążyłem ;D ich rozrużnić, tak jak mówisz - są bardzo szybkie.

onoszek
    Guest

Aha !!! Są tam jakieś jadowite węże ??

MaueR
    Guest

Hmm... mozliwe ze zygzakowatą zmije spotkasz , łakową(!?) poprawcie jak cos
    Żmija łąkowa jest steasznie ale to bardzo bardzo straszliwie zadka poniewaz:
    1.ludzie ja tempią tak samo jak wszystkie weze:/
    2.srodowiska sie gwaltownie zmniejszaja
    3.są wylapywane przez amatorów terrorystów:[ zpowodu ich słabego jadu

O ile mi się wydaje (jakby coś to prosze mnie poprawić ) to: Telescopus fallax, Malpolon monspessulanus, Vipera ammodytes, Vipera berus, Vipera ursinii- co do łąkowej to fakt lubiana napewno nie jest (jak zresztą większość węży) ale czy aż tak rzadka jest to nie wiem, zmana środowiska zagraża wszystkim gadom
    Co do trzeciego punktu to mamy coś takiego na przykładzie zwinki...

onoszek
    Guest

Ale ta żmikja łąkowa to ona może człowiekowi jakoś ugryzieniem zaszkodzić ??

Może zabić, ale to na takiej samej zasadzie jak pszczoła (zależy od zaatakowanego organizmu który może być uczulony) lepiej (dla samego zwierzecia i napastnika) nie prowokować. Dla zdrowego człowieka nie jest groźna.

MaueR
    Guest

Moze po krutce malpolma opisze : duży(dlugosci nie znam:P) warunkowo jadowity wąz tzn: zeby jadowe sa umieszczone w glebi otworu gebowego , po ukaszeniu "żuje ofiare" ,bardzo zarłoczny; moze zjesc wszystko, znano przypadki ze w brzuchu teko Węza znajgowano zolwie!:] nie stanowi zagrozenia dla czlowieka ale jak z kazdym wezem jadowitym czy warunkowo jadowitym trzeba uwazac . Gatunek jajorodny,hmm...... cienki ten opis musze wiecej sie nauczyc:P

Uprawnienia umieszczania postów