Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: B. Smithi - czy przeżyje i co dalej?

Maniak
    Guest

B. Smithi - czy przeżyje i co dalej?

Witam wszystkich,

Jako że jest to mój pierwszy post nie dziwcie się jeśli jest mało konkretny lub (jak niektórzy mogą stwierdzić) bez sensu. Otóż niedawno (ze 4 dni temu) kupiłem na popularnej aukcji internetowej nimfę (chyba bo mówił że przed 1 wylinką) B. Smithi. Zastanawiam się czy przeżyje (zakładając że dostarczam mu to czego trzeba), jakie ma szanse, co i kiedy mam mu dać do zjedzenie po jego pierwszej wylince (w FAQ jest napisane że jak jest młody to tak z tydzień po wylince ale nie wiem czy nie wcześniej) i czy brak (prawie) ruchliwości u tak młodego pająka to coś normalnego (czasem przesunie się pare milimetrów ale to już dla niego daleka wędrówka)?
    Za odpowiedzi z góry dzięki i pozdrawiam
    Maniak

Azzurreeuss
    Guest

Re: B. Smithi - czy przeżyje i co dalej?

Nie masz sie czym matwic nimfy sa mało mobilne i niewiele sie ruszaja. Oczywiscie istnieje niewielkieryzyko ze nieprzezyje 1 wylinki,]:-) ale to sie żadko zdaża
    a jeść powinien juz 3 dni po wylince.

Pozdrawiam

Neo2
    Guest

Jeśli zapewnisz jej dobre warunki przezyje na 90%, z moich 7nimf smithi przeżyło pierwszą wylinke 7, więc niema sie co martwić. Co do reszty z kokonu niemam pojęcia bo nie były pod moją opieką.

G.R.Z.E.S.I.E.K.
    Guest

Nie martw sie powinna przerzyć.
    A z jedzeniem... najbardziej jest pewne jak mu podasz 7 dni po wylince wtedy masz pewnosc ze sobie ząbków nie połamie...
    Życze powodzenia w chodowli

x ray
    Guest

....jak sam twierdzisz ze zapewniasz mu dobra warunki to po co sie martwic na zapas ...napewno bedzie ok..natomiast czasami nadgorliwosc hodowcy jest gorsza od lekkiego zaniedbania sprawy .Szanse ma takie jak kazda jedna nimfa która musi wyliniec ...natomiast nie wymagaj od nimfy pajaka zeby skakał jak szympans po klatce,pajaki ogólnie sa mało ruchliwe szczególnie w hodowlach,gdzie jedzonko samo trafia pod ząb..........życzę sukcesów w hodowli

foxhound
    Guest

Jeżeli mówisz o Allegro,to mialem stamtąd smithi tzn.ze swojego konta zakupilem kumplowi.Pająk zdechl po kilku dniach.Allegro jest spoko,ale jesli chodzi o zwierzaki to z tym jest roznie.

Maniak
    Guest

To mnie foxhound łamiesz w tym momencie. Możesz mi podać nazwę użytkownika u którego kupiłeś? Koleś który mi wysłał (sądząc po komentarzach) nie zaniedbuje obowiązków a pajączek którego mi przesłał był na prawdę solidnie "zapakowany" więc nie sądzę żeby coś mu się mogło stać podczas podróży.

Neo2
    Guest

Zdechł bo pewnie twoj kolega zle sie opiekował, sam z siebie by nie zdechl.

Awikularia
    Guest

No, umieralnosc nimf jest spora, w stosunku do smiertelnosci pajaczkow po 1 wyl. Zreszta, zalezy jeszcze od gatunku. Ja dlatego nigdy nie sprzedaje nimf, po co mam sluchac pretensji.... A poza tym wole jednak sprzedac pajaka, czlowiek widzi, co dostanie, pajak je i nie ma problemow

Atrax Robustus
    Guest

Zgadza sie.

Problem rowniez polega na tym, ze wszelkie (czesto nawet i letalne) wady genetyczne i rozwojowe pajakow, ukazuja sie bardzo wczesnie, odsiewajac osobniki silne i zdrowe, (ktore przeksztalca sie w pajaki i beda rozwijaly sie dalej) od zwierzat slabych i nieprzystosowanych. Selekcja jest okrutna w przypadku nimf

Bledy hodowcow rowniez sa przyczyna smierci, czasem i zdrowych pajakow.
    Ale nie ma co sie martwic na zapas. Watpie, zeby ktos wysylal nimfy pochodzace z produkcji seryjnej, opatrzonej szyldem "zdechnie przed 1 wylinka".

Mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku

Uprawnienia umieszczania postów