-
dylemat :)
Witam mam dylemacik czy podzielic dosc duze terrarium (60 x 30 x 40) na pol, i wprowadzic 2 pajaczki t.j (Cambridge, Avicularia) czy zostawic tylko dla Cambridge`i ale zastanawiam sie czy cambridge wykorzysta cale miejsce bo jak ma siedziec w gniezdzie to szkoda tyle miejsca
Co o tym sadzicie??
Pozdrawiam.
-
Re: dylemat :)
Jeśli 60 to jest szerokość, to przedziel.
-
wlasnie, jesli to 60 to szerokosc, to mozesz spokojnie podzielic terra na pol...
-
ja bym sie nawet zastanawial czy na pól to nie za duże przeciez na trzy po 20 cm bylo by tam bardziej!
-
nie no 20 to juz mysle ze przesada Cambridge dorasta odnozami do prawie 20 cm wiec mysle ze moglby sie meczyc i 30 cm bedzie dobrze.
-
Mozesz zostawic cale dla jednego pajaka, ladnie je zagospodarowac, dac korzenie, kore, mech i rosliny. A jak chcesz miec wiecej pajakow, to przedziel na pol, dla Avicularii zostaw 25 cm szerokosci, a dla Psalmopoeusa 35 cm. I bedzie dobrze.
-
na twoj glos Awi czekalem chyba zostawie jednak cale ale powiedz awi nie bedzie go trudniej zlapac dla przeprowadzki?, i czy nie bedzie bardziej agresywny??
Pozdrawiam.
-
Ja bym spokojnie dzielił na trzy, teraz każdemu robie o szerokości 20 cm/ wys 25 i gł 25 i w zupełności wystarcza, tylko 6 gatunków mam w terrariach o szer. 25 cm i wys 30, zostawiłem je dla tych większych pająków min. Geniculata, a reszta siedzi w małych i nawet tego nie wykorzystuje, bo jak wiadomo do ruchliwych stworzeń pająki nie nalezą
-
Ziu, nie powinien byc agresywny. To zalezy od osobnika. Ja mam jedna samice P. cambridgei bardzo spokojna, inna jest bardzo agresywna. Od malego tak maja. Mozesz miec spokojnie w takim duzym terrarium jednego pajaka, tylko zagospodaruj je ladnie, bo torf i jeden patyk beda wygladac dosc smiesznie. Jak chcesz zywa roslinke, to mozesz posadzic bluszcz doniczkowy (jakikolwiek), ale wtedy pamietaj o tym, ze zywa roslinka potrzebuje swiatla.
-
rastafaq ale pamietaj ze cambridge jest ptasznikiem nadrzewnym i jest dosc duzym ptasznikiem mi sie wydaje ze w takim 20 i 25 bedzie sie czul jak w jakies komorce przecierz on ma rozstaw nog ok 20 cm napewno by sie meczyl.
btw. Awi w jakich pojemnikach trzymasz swoje avicularie? i jeszcze jedno mam do wyboru kupno aviculari tylko nie wiem jakiej wiem ze musze je zobaczyc na zywo i zdecyduje ale bym prosil o jakas sugestie z twojej strony i innych ktora ciekawsza?
Avicularia metallica
Avicularia braunshauseni
Uprawnienia umieszczania postów