Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: roslinki owadozerne w terrarium?

przywaRty
    Guest

roslinki owadozerne w terrarium?

ze wzgledu na
    duze wymagania wilgotnosciowe roslin owadozernych
    chcialbym je umiescic w terrarium
    czy jest to mozliwe czy nie sprawiaja zagrozenia dla pajaczkow?

Tomek_Nie
    Guest

Re: roslinki owadozerne w terrarium?

witam.ja bym niepchał tego typu roślinek do terra z pajakiem (może i bajer by był dla kogoś )ale jakoś niepolecam ,zrób im osobne terra .Chcesz zeby ci pająka zjadły ;-)Dużemu pajakowi moze by nic niezrobiły ale mniejszemy jakaś rosiczka czy muchołówka ,ja wiem ?! ;-)

PLU
    Guest

Witam

Szczególnie odradzam sadzenia roślin
    owadożernych w terrariach gdyż może
    się skończyć się źle dla naszego pupila!

Pozdro PLU

_Andrzej_
    Guest

Dość kontrowersyjny pomysł
    Zgadza się, że rośliny owadożerne potrzebują do rozwoju podobnych warunków jak pająki (wilgotność i temperatura).
    Odradzam jednak takie połączenie z przynajmniej kilku powodów:
    - jest to groźne dla pająka, ponieważ faktycznie pająk (lub jego pożywienie) może zostać zjedzony przez roślinkę. Bardziej oczywiście dotyczy to małych pająków i dużych roślin (duży pająk poradzi sobie z łatwością z naszą roślinką). Gdy np. Muchołówka amerykańska zostanie podrażniona przez owad (ma po trzy małe włoski na wewnętrznej stronie liści), to zamyka liść więżąc w środku tym samym swoją ofiarę. Robi to jednak na początku dość delikatnie, aby malutkie owady mogły się wydostać (oszczędza w ten sposób cenną energię). Taki uścisk nie jest w stanie uwięzić większego pająka.
    - myślę, że pająk nie jest dobrym ogrodnikiem i mógłby próbować "przesadzać" roślinkę, co na pewno doprowadzi ją do uschnięcia.
    - takie roślinki nie lubią niepotrzebnie zamykać liści, ponieważ są zdolne zrobić to tylko kilka razy i później muszą długo nabierać sił, aby znowu móc złapać ofiarę. Nasz pająk mógłby ją tym samym zbyt często prowokować do zamykania i zużywać jej energię. Takie zabawy mogą również wykończyć roślinkę.
    - pamiętajmy również, że roślinki owadożerne podlewamy przez podsiąkanie, czyli nasz pajączek musiałby chodzić w kaloszach Roślinka jest przede wszystkim roślinką i musi mieć do rozwoju nieco więcej wody.

Najlepiej będzie chyba jednak trzymać pająka i roślinkę osobno. Ja tak przynajmniej mam i wychodzi to wszystkim na dobre.
    Przypominam również, że rosiczkowate czasem na zimę tracą liście i powinny w tym czasie trafić na przechowanie do lodówki na bardzo długi wypoczynek. Pająk chyba nie byłby z takich wczasów zadowolony

A tak na marginesie to bardzo polecam Muchołówki - fantastyczne roślinki.
    Może roślinki owadożerne doczekają się jakiegoś forum na swój temat. Niektóre z nich sięgają nawet kilku metrów, więc na pewno są ciekawym tematem do omawiania.

Atrax Robustus
    Guest

Rowniez podzielam fascynacje tymi roslinkami

W kazdym razie, rosiczka, aczkolwiek nie zjadlaby duzego pajaka, to jej lepkie substancje moglyby mu zaszkodzic.

KoMar_83
    Guest

takie roślinki wydzielają płyny trawienne, które mogą nie wpłynąć dobrze na pająka...

Banan
    Guest

A pozatym ZADNA roslina owadozerna nie ma odpowiednich warunkow w terra z pajakiem gdzyz oprocz temperatury i wilgotnosci potrzebne jej jest DUZE NASLONECZNIENIE ktorego u pajaka raczej nie spotkamy...

Vagansmen
    Guest

Moim zdaniem... absolutnie nie!!!!!

Uprawnienia umieszczania postów