Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: odmiany hodowlane ptaszników

Awikularia
    Guest

Re: odmiany hodowlane ptaszników

Chcialabym powiedziec, ze nie ma czegos takiego jak odmiany hodowlane ptasznikow. Mylicie rozne formy barwne, wystepujace w naturze. Nie sa one wytworem czlowieka, tylko natury. A rasy psow sa wytworem czlowieka, a nie natury. Oczywiscie, istnieja podgatunki w obrebie gatunkow, np. w rodzaju Phormictopus - P. cancerides cancerides jest niebieski, P. cancerides centumfocensis i P. cancerides tenuispina sa brazowe. Ale sa to podgatunki, a nie rasy. Ktos wymienil odmiane niebieska A. seemanni - oczywiscie, jest taka, w naturze wystepuje tez odmiana brazowa. Ale nie sa to pajaki wyhodowane przez czlowieka. Podobnie jest z P. murinus - ze wzgledu na wielki obszar wystepowania i rozne srodowiska, wyksztalcily sie odmiany barwne.

Wedlug mnie nie ma mozliwosci wyhodowania ODMIAN HODOWLANYCH - czyli jak mniemam odmian barwnych - ptasznikow. B. smithi z bialymi odnozami czy A. geniculata z niebieskimi. Owszem, czasami zdarzaja sie w kokonie inne osobniki, jak np. u mnie ostatnio A. geniculata z polowa ciala jasniejsza (zostawilam sobie te samice, z wiekiem jest coraz bardziej pol na pol ). Ale nie ja ja wyhodowalam, tylko po prostu taka wyszla z kokonu. Nie wiem, co by bylo, jakbym do niej dopuscila "normalnego" samca. Moze by wyszly "pol na pol", a moze nie......

Hercules
    Guest

Re: odmiany hodowlane ptaszników

raptor .z tej książeczki nie wyciągniesz prawdziwych informacji .morda ma rację .pozbądż się jej

Uprawnienia umieszczania postów