Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 2 sprawy

LUKa_
    Guest

2 sprawy

1) No wiec zastanawiaja mnie nastepujace sprawy mianowicie czy jak to napisali w opisach gatunkow dla Psalmopoeus cambridgei "Optymalne rozmiary to 20/20/25 cm (dł./szer./wys.)." przeciez ten pajak osiaga rozmiary od 15-18 cm (lacznie z nogami) nie jest to troche za male terra?? ja swojego L4 mam w pojemniczku 10/8/10 cm taki po salatce problemow jako takich nie zauwazylem, apetyt ma, problemu z gubieniem sie i polowaniem nie ma, wiec jak to jest z tymi wielkosciami?? w jakich terra macie swoje?? jak jest z optymalna wielkosc??

2) Droga sprawa dotyczny Brachypelmy smithi ktora od 2 miesiecy (jak mam ja w domu a dostalem juz L2) nie przeszla jeszcze z L2 do L3, problemu z jedzieniem nie bylo jadla do czasu az odwlok urusl jej na tyle ze przestala temperatura w normie wilgotnosc rowniez a ona liniec nie chce, czyzby tak wolno rosna czy poprostu trafilme na pechowy okaz??

PMajdan
    Guest

Re: 2 sprawy

1) "Optymalne wymiary" sa umowne. Nic sie nie stanie jak terrarium bedzie wieksze albo troche mniejsze. Pajak wiadomo nie umrze od tego. Doroslemu pajakowi mozesz zrobic/kupic terrarium wieksze, zawsze to bedzie ladniej wygladalo. Gdzies czytalem ale nie pamietam gdzie ze "optymalne" terarrium to: wysokosc to 3x dlugosc pajka, szerokosc tak samo, natomiast dlugosc 5 x - dlugosc pajaka. I pajki w mniejszych "terrariach" (pudelka, butelki...) czuja sie bardziej bezpiecznie i sa mniej agresywne. Moje terarria buduje w mysl tej zasady 3x5x3 dlugosci pajaka

2) Czekaj i tyle. Smithi wolna rosna. Muszis zuzbroic sie w cierpliwosc, bo jak zapewnie wiesz - im pajka starszy tym dluzej rosnie :/

xeper
    Guest

2) ostatnio gośc pisał, że jego smithi nie przechodziłwylinki 4,5 miecha, więc się nie mawrt, ja czekam z L6 do L7 65 dni ponad

SPeCTeR
    Guest

Smithi niestety wolno rosna.

Grażynka
    Guest

ja czekałem na ddrógą wylinke 2 miesice

Otaku_JP
    Guest

Co do wielkości terra to zgadzam się z PMajdanem. Pająk nie umrze od trochę większego niż podane w opisie, a klaustrofobii się też raczej w mniejszym nie nabawi. Jek we wszystkim potrzebny jest UMIAR i tyle. Jak widzisz, że Twój podopieczny źle się czuje w zrobionym dla niego terra to przenieś go do innego (odpowiednio >, lub <).
    Ja mam 2x smithi i dość wolno rosną, zwłaszcza jeden. Pochodzą z tego samego "miotu", a jeden jest ponad 2x większy od drugiego. Jeden pałaszuje, że aż miło, a drugi prawie wogóle. wylinki przechodzi też rzadziej. Jedyne co pozostaje to cierpliwie czekać i patrzeć co z tego wyjdzie. Nie bój żaby i z mojego i z Twojego wyrośnie śliczny, sporawy bandzior.

Otaku

WojtasWroc
    Guest

dziwne te wasze smithi
    ja mam od marca 2 smithi ( jak kupilem byly po 4wylince )
    minely 4 miesiace i jeden jest L8 drugi L7 ( tuz przed 8 wylinka )

rado120
    Guest

a co myslicie o rosea, tez wolno rosnie?

WojtasWroc
    Guest

tak grammostole rosna wolno

rastafaq
    Guest

Nie zgadzam sie z Majdanem, 5 X dlugosc pajaka to przy Cambridgeu dawalo bu cos ok 75 cm długosci terra, chyba dla Legwana takie wymiary.
    Ja mam Cambridge w terra 25/25/30 dl/szer/wys i uważam, że jest dla niego za duże.Teraz już zamawiam tylko terra o wym 20/20/25 i to im w zupełnosci wystarcza i zajmuje mniej miejsca w domu a co za tym idzie moge miec wiecej gatunków

Uprawnienia umieszczania postów