-
Re: Swierszce kontra policja
litpon, do wysyłania zwierząt jest specjalna usługa w poczcie, więc raczej im nic nie możesz zarzucić.
-
Przed podjęciem działań chyba warto poznać przepisy :
http://www.poczta-polska.pl/uslugi/R...pocztowych.htm
Polecam paragraf 27:
1. Na warunkach szczególnych przyjmuje się do przewozu i doręczenia paczki pocztowe, których zawartość stanowią: płyny, rzeczy kruche, łamliwe, żywe rośliny i zwierzęta, po spełnieniu następujących wymogów:
...
żywe zwierzęta przesyła się w zamkniętych klatkach, koszach lub skrzyniach, do których przywiązuje się kluczyki; opakowania te powinny być obszerne i przewiewne, odpowiednio wewnątrz wyposażone oraz tak wysokie, aby niektóre zwierzęta mogły swobodnie stać,
...
4. Warunkiem nadania w paczce żywych zwierząt jest zgłoszenie świadczenia dodatkowego w postaci traktowania paczki jako ekspresowej oraz umieszczenia na opakowaniu takiej przesyłki i na adresie pomocniczym odpowiedniego napisu "Żywe zwierzęta".
-
Co i tak nie zmienia faktu że jak w takiej paczce zacznie "ćwierkać" to i tak sie może to komuś nie spodobać.
Swierszczom to i tak bez róznicy czy sie zapłaci 6 zł czy dwa razy tyle,za to nabywcy to by raczej nie na rękę było.
-
Wystarczy napisać na paczce, że to świerszcze i nr tel.
-
Lipton... nie napisałem tego postu po to, żeby Cie straszyć czy coś w tym stylu. Poprostu znam takie historie z autopsji i własnych doświadczeń. Ty możesz im założyć sprawę.... tzn komu?? Poczcie i panie Halince na sortowni, która sie poprostu przestraszyła "cykania" i myślała, że to ładunek wybuchowy??? Czy może pirotechnikowi, który "odstrzelił" Twoje robaczki??? Nie bądź zabawny??? Jedyną osobą, która może zostać pociągnięta do odpowiedzialności w tej sytuacji jesteś Ty, bo nie dopełniłeś obowązku przy przesyłaniu żywych zwierząt Pocztą Polską i zgłoszenia zawartości paczki....
-
Kurcze wszystkie te historie nieźle mnie rozbawiły ta liptona , Theraphos`a , sigsauer`a kurcze rzadko słyszy się o takich akcjach to ze poczta otwiera koperty to ja już dawno wiedziałem , bo babcia zawsze chciała mi wysłać pieniądze na urodziny ale ja jej odradzałem bo mało kto wie ze na pocztach polskich siedzą wscipskie babki co tylko koperty czają czy kasiury nie ma .
-
Brawo, Robert M.- nie ma co podniecać się sytuacją, bo prawda jest taka, ze świerszcze nie były fachowo wysłane. W końcu to zwierzaki i chyba nie powinny być traktowane jak normalne paczki tzn podrzucane, przewracane...i chyba zapomnieliście co się działo na pocztach, gdy zaczęła się historia z wojną z Saddamem...przeciez wszystkie podejrzane paczki były przechwytywane...jak coś cykało, jak wydobywał się zapach... postawiono pocztę w stan prawie wojenny i ludzie, którzy to przeszli teraz reaguję odpowiednio. A nic by się chyba nie stało jakby paczka była opisana na wierzchu...
-
Haaahahahahha dobre Teraz musisz uważać bo cie jesszcze do pierdla wsadzą za przesyąłnie świerszczy
-
.. tak, na Poczcie ludzie strasznie sie nudzą i otwieraja setki tysiecy kopert w poszukiwaniu pieniedzy od Babć terrarystów
Inna sprawa, że ludzie nie kozystają z własciwych usług, tylko wysyłają różne przedmioty w przesyłkach do tego nie przystosowanych - zwierzęta w paczkach a kieniadze w kopertach, zamiast zwierzęta w odpowiednio oznakowanych przesyłkach a pieniądze przekazem.
Mam świadomoś, że to jest droższe, ale nie miejmy pretensji do Poczty, skoro nie stosujemy się do jej przepisów i zasad.
Poczta zobowiązuje się do realizacji umowy dostarczenia przedmiotu przesyłki, ale określa też zasady, na jakich to uczyni.
Zanim kogos zaczniemy krytypowac, upewnijmy się najpierw, czy sami postąpiliśmy zgodnie z zasadami.
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów