Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: kajman

Re: kajman

powiem wam ze ja sie bardzo ciesze ze kosztuje 1500zl bo zanim jakis palant go kupi to sie zastanowi kajman jest narazie bardzo ladny, ladnie ubarwiony ma jakies moze 30 cm poluje na gupiki jest w srednim akwarium ale kiedys wyrosnie (jak przezyje) na 2m krokodyla i wtedy to nie bedzie taki maly slodziutki krokodylek wtedy pewnie wyladuje w jakims stawku moze jeziorku albo w njlepszym wypadku w zoo mozemy liczyc ze zaopiekuje sie nim jakis doswiadczony terrarysta i bedzie kajmankowi dobrze (przyznaje ze podoba mis ie ten ladny gad ale wim ze nie moge mu zapewnic dobrych warunkow do zycia) pozdrowienia

Snaak zgadzam się z Tobą. Dobrze, że choć niektórzy zachowują zdrowy rozsądek.

Nie sądzę.

Kosztuje 1500 więc kupi go jakiś dresiarz, który będzie chciał być macho z krokodylem. A jak podrośnie nie pójdzie do ZOO tylko dostanie kulkę, bo tak będzie prościej.
    Twój scenariusz jest oczywiście możliwy, ale mój prawdopodobny.

Cahir

pylius
    Guest

dlaczego wy czasem jestescie tacy pogieci ? sprawy nie znacie wiec gowno wam do tego .

pylius
    Guest

a tak poza tym , to nie wiem jak wogole mozna oceniac cos o czym sie nie ma pojęcia . Doskonale zdaje sobie sprawe jak wygląda hodowla caiman crocodilus , widzialem te zwierzaki na zywo i wcale nie sa duze , oczywiscie wiem ze metrowy kajman wymaga duzo wiecej miejsca niz metrowy wąż ale gdybym ja go nie zabrał to kiepsko by skończył wiec nie zycze sobie kometarzy typu biedny kajman , bo czlowiek robi cos dla dobra zwierząt i tu jeszcze sie to oczernia .Wole sam go hodowac , pozniej sprezentuje mojemu znajomemu z zoo jezeli nie bede w stanie zapewnic mu idealnych warunkow i wiem ze bedzie to lepszy los tego kajmanka niz gdyby zostal tam gdzie byl . Mozecie mowic co chcecie , mnie to nie obchodzi , ale wkurza mnie gdy ktos twierdzi ze jakies zwierze sie u mnie meczy , do terrarystyki podchodze z totalna miłoscią do zwierząt , każdy wąż poza morelia (narazie) ma terrarium dłuższe niz on sam , staram sie zapewnic jak najlepsze warunki , nigdy nie trzymałem zwierząt w przeniśnikach , w ciasnych terrariach to tak na marginesie bo terrarystyka jest dla mne wszystkim i ludzie mnie totalnie nie obchodza jesli chodzi o opinie .

PS. Nastepnym razem jak cos bedziecie komentowac to sie dobrze zastanówcie bo jak to ujął moj wielki idol Roger Waters "Things are not what they seem"

dawid "łowca krokodyli"

pylius
    Guest

"dlaczego wy czasem jestescie tacy pogieci ? sprawy nie znacie wiec gowno wam do tego ."

przepraszam , troche mnie poniosło .

dr Robert
    Guest

"do terrarystyki podchodze z totalna miłoscią do zwierząt "
    "terrarystyka jest dla mne wszystkim i ludzie mnie totalnie nie obchodza jesli chodzi o opinie"

Po tych cytatach można zadać pytanie czy aby nie jest to "ślepa miłość". Jeśli Cię nie obchodzą to po co zamieściłeś zdjęcia i informację o tym, że masz kajmana ? Spodziewałeś się zachwytów ?

Cóż, "wyjaśnienia" nie są przekonujące. Złowiłeś go w kanale czy co ?
    Co mają do tego rozmiary terrariów u Twoich węży ? Chodzi o kajmana. Czy jemu będzie lżej jak sobie popatrzy na węże, które mają tak dużo przestrzeni ? Czy to przypadek, że w Polsce teraz w wielu sklepach pojawiły się kajmany (również we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej) ? Czyżby pojawiło się aż tylu "ratujących" je miłośników terrarystyki? Miałem nawet w zeszłym tygodniu dwa telefony od świeżych hodowców kajmanów, z których jeden z nieskrywanym zdziwieniem dowiedział się ode mnie jakiej potrzebują temperatury, pokarmu i przestrzeni. Nie wiedział kompletnie nic ! Chociaż zwierzę miał już w domu !

Jakie zoo ?! Które w Polsce zoo ma miejsce na kolejnego kajmana. Ten gatunek nie jest rarytasem za którym uganiają się ogrody zoologiczne. W większości naszych ogrodów te zwierzęta przebywają w terrariach jak słoiki. Zwierzę nie może zrobić dwóch kroków. Widziałem już skarłowaciałe pokrzywione krokodyle oddawane do zoo. Po co one ogrodom ? Na ekspozycję ?

Kolejny cytat "widzialem te zwierzaki na zywo i wcale nie sa duze".
    Zupełnie inne jest wrażenie gdy widzi się zwierzę w naturze, a inne w domu. Zresztą rozmiary tego gatunku są znane od dawna i nie są tajemnicą . Samiec 2-2,5 m - dla mnie to ogromne zwierzę. Sam zrezygnowałem w zeszłym roku z zakupu czterech młodych najmniejszego krokodyla Paleosuchus palpebrosus, bo i on po kilku latach osiąga ok 1-1,2 metra i wymaga odpowiedniej wielkości terrarium, basenu ze skutecznym systemem oczyszczania wody, ogrzewaniem itp. Tej długości nie ma co porównywać z wężem czy jaszczurką (mam legwany ponad 1,5 metrowe), bo to krokodyl, zwierzę wodno-lądowe o dość sztywnym ciele. Potrzebuje więc znacznie więcej przestrzeni.

Oczywiście nie można z góry wykluczyć, że ktoś nie ma warunków do hodowli krokodyli, ale można chyba wątpić ? Sięgnijmy więc do, w mojej opinii, najlepszej strony internetowej o krokodylach.
    http://crocodilian.com
    a szczególnie do danych dotyczących wielkości terrarium
    http://crocodilian.com/crocfaq/faq-4.html#5.1.2
    Liczymy: 3 pomnożone przez 2 metry (długości dorosłego kajmana) to się równa 6 metrów, 4 pomnożone przez 2 metry to się równa 8. Czyli mamy minimalne terrarium 6x6 lub 8x8 metra. Spójrzmy na normy niemieckie: część lądowa: długość terrarium = 4 długości krokodyla bez ogona, szerokość = 3 długości krokodyla bez ogona. Liczymy powiedzmy dla kajmana z "głowotułowiem" równym 0,8 metra: wyszło że część lądowa ma wymiary 3,2x2,4 metra. A teraz woda: basen o rozmiarach 4x5 długości krokodyla bez ogona. Czyli 3,2x4,0 metra. Razem do kupy terrarium dla pary (normy niemieckie nie uwzględniają trzymania pojedynczych zwierzat) o długości 7,2 metra i szerokości 5,6 metra, z czego większość to basen. I jak już lecimy cytatami po angielsku to ostatnie zdanie z tego akapitu: "Lack of space leads to inactivity, increased stress, and poor health."

Dobrze że kosztują sporo bo spotkałby je los czerwonolicych(o jaki ładny kup mi mamo , a potem urósł ,zbrzydł i jeszcze ma takie wymagania trzeba go do zoo oddać albo wyżucić).

pylius
    Guest

wiec nastepnym razem jak ktos bedzie chcial zabic czy wywalic zwierzaka to rozumiem mam to zrobic za niego , bo po co pomagac , ciekawe podejscie , dlatego #%#$# wasze opinie , i bede robic to co czuje , a po co dalem zdjecie ? no ciekawe pytanie , chyba nie jest to forum komputerowe tylko o zwierzakach i wymieniamy sie doswiadczeniami i jak ktos poprosi o fotki to je chetnie zamieszcze .

Moby_
    Guest

http://crocodilian.com/paleosuchus/ <----- poczytajcie sobie wszyscy,
    p.s
    chetnie bym zobaczyl wiecej fotek
    piekny kajman

Uprawnienia umieszczania postów