-
Jad P.platus
czy jad P.platus zaliczany jest do mocnych(patrz Pterinochilus, poeciloteria), czy też nie?
pytam, bo zawsze wydawało mi się, że to takie ładne i grzeczne(nieszkodliwe)pajączki, a tydzień temu usłyszałem, że Phormictopusy maja jedne z silniejszych jadów i niewiem teraz co jest prawdą.
To ważne, żebym wiedział jakie środki ostrożności stosować. Jak Wy obchodzicie się ze swoimi Phormictopusami?
-
Re: Jad P.platus
Hmm mi sie wydaje ze nie ma mocnego jadu ale nie chce Cie zmylic ;p Moj był troszke nerwowy ale nigdy nie atakował - jedynie udeżał odnózami ;]
-
heh co z tego że ktoś tutaj ci powie że ma mocny jad ty i tak nie powinieneś dopuścić do ukąszenia każdy pająk może być dla ciebie niebezpieczny bo może jesteś uczulony na jad ,a to jest ciężko sprawdzić.
-
wiem, ale z kędziorkiem postępuje się inaczej niż z murinusem...
-
Też jestem ciekaw jaki P. platus ma jad. ) Przedwczoraj mój platusek zrobił sobie z mojej ręki drogę, ale poziom agresji wynosił 0. Podłożyłem mu pudełko i spokojnie wszedł z powrotem. Może miałem na ręce silnie jadowią bestię?? JOKE!! )
-
platus nie ma silnego jadu dla zdrowej osoby.Jednak dla uczulonych moze okazac sie niebiezpieczny,zreszta jak kazdego innego ptasznika
-
Najlepiej stosuj takie same środki ostrożności w przypadku każdego pająka, skąd wiesz, że nie jesteś uczulony choćby na jad kędziora ?? Popadanie w rutyne przy takich zierzakach może tylko zaszkodzić, nie ma po co ryzykować.
-
nie ma mocnego jadu
nie ma takiego jak Pterinochilus czy poeciloteria.
tylko jest szybki i gdy jest wiekszy czesto broni sie ukaszeniem
ale zdrowemu czlowiekowi nie zaszkodzi
-
Ceratogyrus, citharischius, coelogenium, cyriopagopus, eucratoscelus, eumenophorus, haplopelma, harpactira, heteroscodra, hysterocrates, chilobrachys, chilocosmia, lampropelma, ornithoctonus, phlogiellus, phoneyusa, phormingochilus, poecilotheria, pterinochilus, selenocosmia, selenopelma stromatopelma
te rodzaje Kovarik wymienia jako niebezpiecznie jadowite
sorry foxtrot za wprowadzenie w bład o tym Phormictopusie
pozdrawiam Paweł
-
a no to już wszestko jasne, spox
Uprawnienia umieszczania postów