Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: *ZamgławiacZ*

*ZamgławiacZ*

Witam. Mam pytanie do osob które używają czegoś w tym stylu -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54022688
    Mianowicie czy dobrze podwyższa wilgotnośc w waszych terrariach ( i napiszcie jakiej wielkosci terra macie), czy duzo ciągnie wody?prądu? nagrzewa sie ? itp.
    Jednym słowem czy jesteście zadowoleni z "foggera" ?
    Pozdrawiam

Re: *ZamgławiacZ*

ja nie mam ale z tego co wiem to podnosi wilgotnosc nawet do 100% i to chyba w kazdym terra
    czym mniejsze tym szybciej osiaga 100%
    czym wieksze tym dłuzej trzeba czekac na 100%

Czyli jak włącze to rano w terra 60/50/80 to po poludniu powinienem miec juz las tropikalny bez spryskiwania ?
    A Spryskiwać oczywiście tez będe tyle ze troche rzadziej

Żadnego lasu tropikalnego nie będzie bo po godzinie, może dwóch cała woda zamieni się w parę i urządzenie przestanie działać . Poza tym tak wysoka wilgotności jest potrzebna tylko u bardzo niewielu gatunków, a i to tylko okresowo.

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    A ja jak wlaczam to w coprawda małym terra 60/30/45 cm u chwytnic to wciągu 1 godz. wszystko ładnie wygląda i mam ,,las tropikalny"
    Tak to wygląda.
    Pozdrawiam

Na aukcji jest urzadzenie bez zbiornika wody. W foggerze jest malutki zbiornik, tu mozna dac duzy, wiec nie skonczy sie woda tak szybko.

A Wiecie ile ml ma zbiornik w foggerze ??
    Chyba sie przekonałem i kupie ten zamgławiacz.
    Dzieki za odpowiedzi

Fogger nie ma w ogóle zbiornika. Masz tylko zasilacz i głowicę zamgławiacza wiszącą na przewodzie. Tą głowicę wkładasz do pojemnika z wodą. Określona jest też max głęgokość zanużenia głowicy. Jak dasz za głęboko, to nie będzie mgły wytwarzać. Chyba 3 czy 5 cm max głębokość jest. Możesz za to dac szeroki pojemnik o dużej zawartości.

i trzeba go wtedy miminalnie (1 stopien wystarczy jak umiesz odmierzyc ))) ) pochylic, zeby woda splywala w kierunku glowicy jak bedzie jej malo. Przy tym zamglawiaczu z allegro jest jeden problem- trzeba sie jakos pozbyc tych "cudownych" swiatelek

heh światełka to nie problem :P mały młoteczek albo cos i po światełkach ;p

Uprawnienia umieszczania postów