-
Haplopelma lividum
Mam takie pytanie, bo o tym pająku krązy wiele mitów ze taki agresywny i jadowity. Wiec pytam sie tych co ją mają jak to jest w rzeczywistosci?, bo pewnie będe miał dorosłą samice tego pajączka i niewiem czego sie po niej spodziewac
-
Re: Haplopelma lividum
Jak nie bedziesz denerwowal ptasznika nie bedzie przejawial tej agresji nadmiernie.Zadbaj tez o to by mial odpowiednie warunki w terra bo jest to tez pewien czynnik ktory wplywa na jego zachowanie(chodzi glownie o odpowiednia ilosc torfu z ziemia).Uwazaj tez na niego bo jest piekielnie szybki i czesto wykonuje nerwowe ruchy.A jesli chodzi o jad to ma naprawde silny.
-
Ten pajączek jest bardzio szybki )) Kiedyś czyscilem pudelko z H. lividum nawet nie zauwazylem gdy wbiegla mi na ramie, gdy probowalem druga reka za pomoca pensety zagonic do pudelka ta chciala pensete atakowac...
-
Pająk jest bardzo szybki. Co do agresywności - po prostu broni swojej nory więc jak dasz mu spokój to będzie luzik. Duża wilgotność, dużo ziemi i będziesz ją rzadko widywał (zwykle tylko w nocy i to nie zawsze). Bardzo długo siedzi w ziemi przed wylinką. Mocno jadowita jak na ptasznika - gorączka, drgawki pokąsanej kończyny, ktoś pisał też o omdleniach i halucynacjach ale nie potwierdzone.
-
Co do częstości oglądania pajączka - moja lividum często siedzi przy wejściu do gniazda i jest dość aktywna nawet za dnia.
Napewno są szybkie i agresywne jak się je drażni, ale u mnie dziksza jest aureopilosum, lividum raczej się chowa niż atakuje.
-
A to spoko potwierdziliscie moje informacje, teraz jedyne czego sie boje to przenosiny z pudełka transoprtowego do terra, ale damy rade :]
-
-
dokładnie, i nie ma tak, że przebiegnie kawałek i się zatrzyma jak zwykle nadrzewne robią, biega jak dzikus aż znajdzie kryjówkę
-
Z przenosinami pająka do terra, napewno dasz sobie rade...uwazaj tylko na szybkosc lividum i będzie ok.
-
tez sadze ze dam rade, ale jak mnie ugryzie to zdam przynajmniej relacje z odczuc ugryzienia, chyba niema jeszcze po polsku tego :]
Uprawnienia umieszczania postów