Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: roztocza

werni
    Guest

roztocza

Witam.
    Przeniosły sie ze świerszczy, aktualnie są obecne na 4 dużych pajakach, możliwe że są jeszcze u innych. Zajęły okolice otworu gębowego i nasady szczękoczułek. Teraz pytania do osób, które miały podobne problemy:

1. Jakich objawów spodziewać się u pajaków i po jakim czasie?
    2. Gdzie mogę dostać opisywane roztocza drapieżne (Hypoaspis)? Jeśli ktoś ma do nich dostęp lub jakiekolwiek info, poproszę o kontakt.
    3. Co do rozwoju tego paskudztwa - rozmnażają się w podłożu czy też bezpośrednio na zwierzaku? Ile trwa cykl rozwojowy?

Wszelkie inne sugestie na temat postępowania mile widziane.. (z wyjątkiem odsyłania do archiwum)

morda
    Guest

Re: roztocza

Romnażają się chyba na poldłożu. Weź i przełóż pająka do sterylnego pudełka (bez ziemi, dekaracji itp.). Dawaj mu pić w miseczce i może będzie dobrze. Mi roztocza wytępiły całą kolonię karaczanów madagaskarskich - nie udało mi się ich pozbyć.

WojtasWroc
    Guest

czy ktos ma moze zdjecie jak to wyglada ???

_INVISIBLE_
    Guest

werni
    Guest

_INVISIBLE_ - naprawdę zapoznałem się już z całym dostępnym materiałem na obydwu listach dyskusyjnych..
    Aktualnie jestem na etapie suszenia pająków w pustych pojemnikach i tępieniu robactwa z terrariów. Najbardziej skuteczną metodą wydaje mi się wytępienie tego tymi małymi drapieżnikami, ale potrzebuję więcej informacji na ten temat.
    Poza tym dalej czekam na ujawnienie się kogoś kto już przechodził walkę z roztoczami.

Latarnik
    Guest

Od furi normańskiej i roztoczy wybaw nasze pająki Panie ;-)
    Walcz Werni trzymam kciuki !!!

Uprawnienia umieszczania postów