-
Re: tarantula - czy aby na pewno ?? :] !!
Dziwne ja także miałem takiego znawce litery g (historyk), zawsze czekaliśmy kiedy będzie kazał zapisać punkt GE i jak się śmialiśmy to mówił, że jesteśmy głupi bo prawidłowo wymawia się GE.
A może oni mają jakieś swoje Ogólnopolskie tajne stowarzyszenie miłośników literki g.
Ciekawy zbieg okoliczności...
pozdrawiam
Rewja
-
" Jednak widząc twoje podejście, podejrzewam że gdyby PROFESOREK ze stoickim spokojem wciskał ci, że zamontowanie sobie wiatraka na czole poprawi ci chłodzenie głównego ośrodka nerwowego przez co nastąpi zwiększenie współczynnika IQ, to na drugi dzień biegał byś do szkoły z klimatyzacją na głowie i jeszcze byś kupił dla całej rodziny po zestawie i rozgłosił to na każdym forum w Polsce (pewnie też sam byś coś zaprojektował). "
jednak chyba nie widzisz dobrze mojego podejścia
"Dam ci pewien przykład, ostatnio jeden z profesorów z zapędami na erudytę, mówiąc o narządzie wzroku nawiązał do pająków i stwierdził, że one to mają fajnie z tymi pięcioma oczyma. Gdybym się w takim momęcie zaśmiał, to niedość że wszyscy by spojrzeli jak na debila, to nikt nie uwierzyli by w moje sprostowanie, a on by powiedział że widział takiego na jakimś spotkaniu najświetlejszych umysłów itd. "
znam takich więcej , a pomyłki sie kazdemu zdazają i nie kazdy profesor musi zajmować sie pająkami i wiedzieć wszystko o nich
"Nie mówię, że to źle, że poszukujesz jakiś ciekawostek, ale weryfikuj to zawsze także poza kręgiem "zawodowców". Bo ty już pomimo braku tytułu zachowujesz się jak profesor, zamknięty na wszelkie sprostowania pewien swej mądrości i rządny szacunku. Pozatym wszystkie argumenty odrzucasz w ten sam sposób powołując się na jakiś uczelnianych bożków. "
są zweryfikowane właśnie z osobami tkóre na uczelni zajmują sie pająkami zawodowo ... jezeli są błędne to podaj mi autorów którzy podają " twoją prawdziwą i zweryfikowaną wersje " bo widze ze ty zachowujesz sie jakbyś wiedział więcej od wszystkich
nie chce mi sie juz z tobą gadać bo co bym nie napisał to skomentujesz w ten sam sposub ,,, podaj dokładne żrudła i autorów gdzie pisze to o czym mówisz a niepierdol smótów ze jestes najmondrzejszy i reszta jest głupia
-
to czemu w 2 rórznych podrencznikach 2 róznych autorów które są przeznaczone dla studentów biologi pisze tarentula ?????? podaj mi jakiś inny gdzie pisze tarantula !!
-
masz racje ze robią takie odchyły , natomiast to co ja tu napisałem nie jest jedynie opinią jednego profesora który sie uparł przy swoim ale terz paru autorów podręczników i kilku osub co zawodowo prowadzą badania nat pająków na mojej uczelni ...
co do traktowania słowa jako święte to ten znaczek - " " miał tam swoje zastosowanie ,
-
hmm Avi podaj mi źrudło na podsawie którego jesteś taka przekonana ze nie mam racji , ja staram sie udokumentowac moje informacje wy natomiast uwazacie ze co bym nie podał jeśli rózni sie od wasej wersji to jest błąd i przekłamanie , w takim razie powinniście mieć jakieś lepsze źrudła i bardzo chętnie przeczytam coś dobrego na t en temat
co do l.tarentuli to ja juz miałem z tego zaliczenie i sam nie zorjentowałem sie z tym ze tam jest e nie a , dopiero ostatnio ktoś mi na to zwrucił uwage i jak znalazłem potwierdzenie w literaturze , napisałem tutaj ,,,,
co do literki ge :] na tym sie nie znam kompletnie , ale jesteście na 100% pewni ze jej sie tak kiedyś nie wymawiało ?? wiem ze ch i h inaczej sie kiedyś muwiło więc i to moze nie jest tak dokonca złe ??? ( pytam sie tylko nie bijcie )
Awi , gratuluje magistra historii , wg mnie to wcale nie jest mało
-
Ja jestem pewna zasad ortografii na przykład I mam wspaniałego promotora, prof. dr hab. Jezeli czegos nie jest pewien lub czegos nie wie - mowi to. I sie tego nie wstydzi. A jak jakis student cos wymysli, a Mistrz nie jest tego pewien, obiecuje, ze to sprawdzi i naprawde to robi... Bardzo lubie i szanuje naszego "Mistrza"...
-
no widzisz , podobnie jest u mnie ,,, jednak zdazają sie poządni profesorowie
-
Baku napisał(a):
> to czemu w 2 rórznych podrencznikach 2 róznych autorów które
> są przeznaczone dla studentów biologi pisze tarentula ??????
> podaj mi jakiś inny gdzie pisze tarantula !!
No wiesz, podreczniki dla studentow maja wiele bledow... moze byc tez tak, ze ksiazki te zostaly wydane przed 1985 rokiem. Napisz jakie to podreczniki.
Nazwa tarentula to dawny rodzaj rodziny Lycosidae. W starszych nazwach pajaka Lycosa tarantula pojawialo sie zatem slowo tarentula:
Tarentula apuliae C. L. Koch, 1850
Tarentula rubiginosa Simon, 1864
Tarentula fasciiventris Thorell, 1873
W 1876 roku E. Simon sklasyfikowal ten gatunek do rodzaju Lycosa zmieniajac nazwe gatunkowa na tarentula (Lycosa tarentula). Nazwa ta obowiazywala az do publikacji rosyjskiego arachnologa:
Zyuzin, A. A. (1985). Generic and subfamilial criteria in the systematics of the spider family Lycosidae (Aranei), with the description of a new genus and two new subfamilies. Trudy zool. Inst. Leningr. 139: 40-51.
Obecna nazwa Lycosa tarantula nie posiada zadnych synonimow, dlatego tez kazda inna nazwa okreslajaca ten gatunek jest poprostu nieprawidlowa...
-
1 ksiazka zoologia tom II e.grabda d.w 1985
2 ksiązka bezkręgowce . cz jura d.w 1996
wiem ze zdazają sie błędy ale o nich informują nas przewaznie na ćwiczenaich , tym razem natomiast dostałem info ze to właśnie jest poprawnie
-
Zyuzin, A. A. (1985). Generic and subfamilial criteria in the systematics of the spider family Lycosidae (Aranei), with the description of a new genus and two new subfamilies. Trudy zool. Inst. Leningr. 139: 40-51.
z tego co ja sie orjentuje w systematyce to jest taka zasada ze pierwsza nazwa jest nadrzędna , zmienić ja tylko mozna w momencie udowodnienia błędności przydzielenia do rodziny , natomiast nazwa gatunku ( czyli 2 człon ) jest praktycznie nie zmienny , podobną sytuacje mamy z haplopelmami ,,, niby jest h.longipedum ale tak naprawde to jest c.pagynus i tylko ta jest poprawna :] reszta nazw jest " handlowa "
Uprawnienia umieszczania postów