Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: !!!!!!!!!!!!fenomen???????????????

ALF2005
    Guest

Re: !!!!!!!!!!!!fenomen???????????????

ok spoko literatura literatura ale napisalem ten post poto azeby osoby ktore sie usilnie upieraly przy swoich teoriach co do wieku w jakim dojrzewaja samice wiekszosci ptasznikow mogly sie zastanowic nad tym i jesli dpouszczly pajaki dopiero po 12 i puzniejszej wylince to moze warto czasem podjac ryzyko i spubowac wczesniej no ja wsumie niczego nie tracilem bo samca mialem gratis ale moze czasem warto sie zastanowic nad zakupem reproduktora juz chwilke wczesniej

Jimbo
    Guest

Człowieku, chyba nie zrozumiałeś. Nadrzewne dojrzewają szybciej, a to, że ktoś ci wmawiał coś innego, to jemu to powiedz, a nie ogłaszaj na forum fenomenu, bo to żaden fenomen.

ALF2005
    Guest

kolego wiem ze dojrzewaja wczesniej nie jestem palcem robiony, ale sie ciagle ktos upieral ze dopiero po 11 i puzniejszej wylince moze dojsc do zaplodnienia ,wiec ten post jest kierowany do osob ktore wypowiadaly sie wtedy na ten temat ,zeby sie moze przekonaly na swich doswiadczeniach a nie kierowaly sie literarura czy potencjalnymi autorytetami na tym forum a tytul jest tylko tytulem nigdy nie sadzilem ze to jakas rewelacja i ze moze chcialbym za to nobla pozatym przeczytaj pozostale odpowiedzi i pomysl chwilke nad tym co napisalem to moze ci sie uda na to wpasc o co mi chodzilo a jak nie to niestety nie bede ci tego tlumaczyl od nowa

ALF2005
    Guest

pozatym naucz sie czytac miedzy wierszami ;-)

Jimbo
    Guest

No dobra, w takim razie ci którzy tak twierdzili, to osoby typu "mam 1 albopilosę od 2 miesięcy, ale przeczytałem kilka tematów na forum i opisów i jestem już wielkim ekspertem". Ja mam taką zasadę, że nie wypowiadam się o rzeczach o których nie mam pojęcia, z którymi nie mam żadnego doświadczenia itd. A tacy "znawcy", jak wspomnieni, to dla mnie porażka. Trzeba było pogadać z ludźmi, którzy mają o tym jakieś pojęcie, jak np. Awikularia, czy Mantid, to byś wiedział napewno. A takich pseudoekspertów, których ostatnio coraz więcej na forum trzeba traktować z przymrużeniem oka.

Awikularia
    Guest

Awikularia odpada, wyrzuca ludzi z gg :P:P:P:P:P:P .

don 22
    Guest

W OPISIE GATUNKOWYM AVICULARIA OPISAŁA GAT.PAJAKA ": A.METALIKA:"

Rozmnażanie
    Ptaszniki te dojrzewają po około 9 - 11 wylinkach (około 2 lata). Rozmnażanie nie jest zbyt skomplikowane. Do kopulacji dochodzi często już kilka minut po spotkaniu paty, za to sama kopulacja nierzadko trwa kilkanaście minut. Samica sporządza kokon przeważnie po 3 miesiącach od łączenia. Około 6 - 9 tygodni po utworzeniu kokonu samica wypuszcza z niego około 150 - 200 sztuk pajączków. Młode można trzymać w skupiskach po kilka sztuk (5 - 10), pod warunkiem zapewnienia im dużego terrarium i obfitości pożywienia.
    Opracowanie
    Opracowała Awikularia na podstawie własnych doświadczeń oraz literatury:

W PRZYPADKU ALF2005 SAMICA JEGO JEST PO 8WYLINCE I ZROBIŁA KOKON PO 36DNIACH....NIE ZAWSZE LITERATURA I DOSWIADCZENIA 1 OSOBY SWIADCZĄ O TYM ZE JEST TO NAGA PRAWDA W TYM TEMACIE!!WARTO WYSŁUCHAC DOŚWIADCZEŃ KILKU JESZCZE OSÓB BY MIEC JAKIES SZERSZE SPOJRZENIE NA TEN TEMAT.

A TAK NA MARGINESIE MOJA SAMICA A.METALIKA (ZAPŁADNIANA TYM SAMYM SAMCEM CO ALF2005 )TYLE ZE JEST PO 11WYLINCE,ZROBIŁA MI DZISIAJ KOKON 49DNI TEMU ZOSTAŁA ZAPŁODNIONA...A KOKON MOJ JEST 2 RAZY WIEKSZY NIŻ ALFA 2005,TO TAK NA MARGINESIE BO MUSIAŁEM SIE POCHWALIĆ I MAM PYTANIE DO AWIKULARI...??

1)W JAKIEJ TEMPERATURZE INKUBOWAŁAŚ KOKON??
    2)MIAŁAŚ HIGROMETR CZY WILGOTNOŚĆ MIERZYŁAŚ NA "OKO"
    3)PO ILU DOKŁADNIE DNIACH SAMICA OTWORZYŁA KOKON??
    4)POLECASZ ZOSTAWIC SAMICY KOKON CZY INKUBOWAC SAMEMU??

Awikularia
    Guest

No to chyba niezle napisalam, ze dojrzewaja okolo 9-10 wylinki? Nie widze w moim opisie niczego dziwnego....

Odpowiedz dla don22:
    1. 26-28 stopni (w nocy okolo 24-26);
    2. nie uzywam higrometru od samego poczatku, mam na oko; jezeli chodzi o kokon utrzymuje stale wilgotne podloze;
    3. nie zostawiam samicom kokonow, u nadrzewnych otwieram kokon po 3 tygodniach, u naziemnych roznie - u Lasiodor powinno sie to robic okolo 2 miechy od zrobienia;
    4. nie zostawiam samicom kokonow, umarlabym z rozpaczy, gdyby Megaphobema robustum zezarla swoje potomstwo.....

Uprawnienia umieszczania postów