-
Re: !!!!!!!!!!!!fenomen???????????????
ok spoko literatura literatura ale napisalem ten post poto azeby osoby ktore sie usilnie upieraly przy swoich teoriach co do wieku w jakim dojrzewaja samice wiekszosci ptasznikow mogly sie zastanowic nad tym i jesli dpouszczly pajaki dopiero po 12 i puzniejszej wylince to moze warto czasem podjac ryzyko i spubowac wczesniej no ja wsumie niczego nie tracilem bo samca mialem gratis ale moze czasem warto sie zastanowic nad zakupem reproduktora juz chwilke wczesniej
-
Człowieku, chyba nie zrozumiałeś. Nadrzewne dojrzewają szybciej, a to, że ktoś ci wmawiał coś innego, to jemu to powiedz, a nie ogłaszaj na forum fenomenu, bo to żaden fenomen.
-
kolego wiem ze dojrzewaja wczesniej nie jestem palcem robiony, ale sie ciagle ktos upieral ze dopiero po 11 i puzniejszej wylince moze dojsc do zaplodnienia ,wiec ten post jest kierowany do osob ktore wypowiadaly sie wtedy na ten temat ,zeby sie moze przekonaly na swich doswiadczeniach a nie kierowaly sie literarura czy potencjalnymi autorytetami na tym forum a tytul jest tylko tytulem nigdy nie sadzilem ze to jakas rewelacja i ze moze chcialbym za to nobla pozatym przeczytaj pozostale odpowiedzi i pomysl chwilke nad tym co napisalem to moze ci sie uda na to wpasc o co mi chodzilo a jak nie to niestety nie bede ci tego tlumaczyl od nowa
-
pozatym naucz sie czytac miedzy wierszami ;-)
-
No dobra, w takim razie ci którzy tak twierdzili, to osoby typu "mam 1 albopilosę od 2 miesięcy, ale przeczytałem kilka tematów na forum i opisów i jestem już wielkim ekspertem". Ja mam taką zasadę, że nie wypowiadam się o rzeczach o których nie mam pojęcia, z którymi nie mam żadnego doświadczenia itd. A tacy "znawcy", jak wspomnieni, to dla mnie porażka. Trzeba było pogadać z ludźmi, którzy mają o tym jakieś pojęcie, jak np. Awikularia, czy Mantid, to byś wiedział napewno. A takich pseudoekspertów, których ostatnio coraz więcej na forum trzeba traktować z przymrużeniem oka.
-
Awikularia odpada, wyrzuca ludzi z gg :P:P:P:P:P:P .
-
W OPISIE GATUNKOWYM AVICULARIA OPISAŁA GAT.PAJAKA ": A.METALIKA:"
Rozmnażanie
Ptaszniki te dojrzewają po około 9 - 11 wylinkach (około 2 lata). Rozmnażanie nie jest zbyt skomplikowane. Do kopulacji dochodzi często już kilka minut po spotkaniu paty, za to sama kopulacja nierzadko trwa kilkanaście minut. Samica sporządza kokon przeważnie po 3 miesiącach od łączenia. Około 6 - 9 tygodni po utworzeniu kokonu samica wypuszcza z niego około 150 - 200 sztuk pajączków. Młode można trzymać w skupiskach po kilka sztuk (5 - 10), pod warunkiem zapewnienia im dużego terrarium i obfitości pożywienia.
Opracowanie
Opracowała Awikularia na podstawie własnych doświadczeń oraz literatury:
W PRZYPADKU ALF2005 SAMICA JEGO JEST PO 8WYLINCE I ZROBIŁA KOKON PO 36DNIACH....NIE ZAWSZE LITERATURA I DOSWIADCZENIA 1 OSOBY SWIADCZĄ O TYM ZE JEST TO NAGA PRAWDA W TYM TEMACIE!!WARTO WYSŁUCHAC DOŚWIADCZEŃ KILKU JESZCZE OSÓB BY MIEC JAKIES SZERSZE SPOJRZENIE NA TEN TEMAT.
A TAK NA MARGINESIE MOJA SAMICA A.METALIKA (ZAPŁADNIANA TYM SAMYM SAMCEM CO ALF2005 )TYLE ZE JEST PO 11WYLINCE,ZROBIŁA MI DZISIAJ KOKON 49DNI TEMU ZOSTAŁA ZAPŁODNIONA...A KOKON MOJ JEST 2 RAZY WIEKSZY NIŻ ALFA 2005,TO TAK NA MARGINESIE BO MUSIAŁEM SIE POCHWALIĆ I MAM PYTANIE DO AWIKULARI...??
1)W JAKIEJ TEMPERATURZE INKUBOWAŁAŚ KOKON??
2)MIAŁAŚ HIGROMETR CZY WILGOTNOŚĆ MIERZYŁAŚ NA "OKO"
3)PO ILU DOKŁADNIE DNIACH SAMICA OTWORZYŁA KOKON??
4)POLECASZ ZOSTAWIC SAMICY KOKON CZY INKUBOWAC SAMEMU??
-
No to chyba niezle napisalam, ze dojrzewaja okolo 9-10 wylinki? Nie widze w moim opisie niczego dziwnego....
Odpowiedz dla don22:
1. 26-28 stopni (w nocy okolo 24-26);
2. nie uzywam higrometru od samego poczatku, mam na oko; jezeli chodzi o kokon utrzymuje stale wilgotne podloze;
3. nie zostawiam samicom kokonow, u nadrzewnych otwieram kokon po 3 tygodniach, u naziemnych roznie - u Lasiodor powinno sie to robic okolo 2 miechy od zrobienia;
4. nie zostawiam samicom kokonow, umarlabym z rozpaczy, gdyby Megaphobema robustum zezarla swoje potomstwo.....
Uprawnienia umieszczania postów