Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: !!!!!!!!!!!!fenomen???????????????

Mieszany widok

ALF2005
    Guest

!!!!!!!!!!!!fenomen???????????????

sprawa wyglada tak kilkakrotnie juz zadawalem pytania odnosnie wieku w jakim dojrzewaja pajaki z roznych gatunkow i ciagle odpowiedzi mnie zaskakiwaly gdyz wiekszosc osob twierdzilo ze samce dojrzewaja srednio miedz 10 a nawet 12 wylinka u gatunkówponoc szybko rosnacych i wczesnie dojrzewajacych jak avicularie itp. ja jak widac jestem chyba fenomenem gdzyz u mnie juz poraz 2 zdarza sie ze mam kokon od samicy ktora teoretycznie powinna byc totalnie niezdoolna do jakiejkolwiek kopulacji a tymbardziej zeby zrobic kokon a tak sie wlasnie stalo ze jakis czas temu mialem kokon od samicy p.cambridgei ktora byla po 8 wylince i dochowalem sie 150 mlodych od niej a wlasnie wczoraj 36 dni po kopulacji moja metalica po 8 wylince mierzaca zaledwie okolo 4.5 cm ciala zrobila kokon. Fakt faktem ze nie spodziewalem sie po niej rewalacji ale wszystkie madre glowy ktore sie wypowadaja na forum sadze ze chyba nie maja doswiadczenia gdyz z nojej obserwacji wynika zupelnioe co innego...

LoGaN
    Guest

Re: !!!!!!!!!!!!fenomen???????????????

qrcze no to tylko idzie Ci pogratulowac. ja pierwsze slysze zeby tak mlode samice skladaly kokon, ale na szczescie na Twoj temat sie nie wypowiadalem bo znam sie na pajakach jak cholera... ale czlowiek sie uczy nie tylko za pomoca wlasnych doswiadczen, teraz bede wiedzial ze kopulacja w tak mlodym wieku przynosi jakies skutki...jeszcze raz gratuluje, tylko czy rozmnazanie pajaczkow tak mlodych nie wplynie negatywnie na ich rozrod w pozniejszej fazie (powiedzmy standardowo 11 wylinka)?? warto sie nad tym zastanowic.

smash
    Guest

moze na pajaki nie wplynie źle ale mlode moga byc slabe i beda padac jak muchy :|

Baku
    Guest

wniosek jes jeden

organy pułciowe są wytwozone i sprawne juz od 1 wylinki , a odpowiedni wiek do kopulacji określa ostatnia wylinka samca ( samive nie kopulują z duzo większym samccem od siebie albo robia to bardzo sporadycznie ) . ciekawa sprawa ,,

Awikularia
    Guest

Nie jest to az taki fenomen. Przeciez wiadomo, ze samice ptasznikow nadrzewnych dojrzewaja o wiele szybciej, niz naziemnych czy podziemnych. Literatura wrecz zaleca, aby dopuszczac samice np. Poecilotherii po 8-9 wylince - kokon wtedy jest o wiele pewniejszy. Ptaszniki nadrzewne zyja o wiele krocej, niz te z innej grupy. Skoro samica Avicularii zyje srednio 5-6 lat, to chyba normalne, ze dojrzewa szybciej...

Neo2
    Guest

No to Ameryki nie odkryłeś, bo większośc nadrzewnych samic dojrzewa max po 10wyl. ale z reguły są zdolne do kopulacji po 8-9wyl. I te mądre głowy które nie mają doświadczenia z forum mówią o naziemnych gatunkach bo spróbuj dopuscic nawet smithi po 8-9wyl. jak złoży kokon to będzie fenomen jakotaki.

Mysza1983
    Guest

masz jeszcze tego samca metaliki?

ALF2005
    Guest

no nie powiedzielm ze odkrylem ameryke ale juz sie o to sprzeczalem z nie jedna osoba i nie jedna mowila mi ze wiekszosc pajakow bez znaczenia czy sa nadrzewne naziemne czy inne dojrzewa dopiero po okolo 12 wylinki a u mnie samce dojrzewaja srednio po 8-9 a samice po 9-10 ale jak wspomnialem juz 2 x laczylem samice mlodsze i z pozytywnym rezultatem a co do tych mlodych co niby sa takie slabe i padaja jak muchy to tez sie nie zgodze bo zaden z moich nie padl wiec to tez nie ma odniesienia w praktyce

ALF2005
    Guest

nie zaplodnilem co mialem zaplodnic i juz poszedl szrzowac po swiecie;-)

ALF2005
    Guest

no z mojego doswiadczenia wynika ze samice kopuluja ze samcem nawet wiekszym od siebie i skoro odpowiadaja na zaloty to znaczy ze sa chetne a nie robia to ze strachu no wiadaomo ze nie kazda bo sa wyjatki

Uprawnienia umieszczania postów