-
Re: WYLINKA < LINKA < L - ostatnie starcie :]
no jak nie zmienia skoro jest jajkiem !!
-
Nimfa nie jest jajkiem. To jest już zaawansowany dość znacznie w rozwoju zarodek. Na pewno znasz definicję jaja więc nie będę jej tu przytaczał :]
A nawet jeśliby przyjąć, że jest to cały czas stadium jaja, to L1 będzie nimfa II i to zarówno pod względem linki, jak i stadium rozwojowego (level). Także, jak widzisz, i w takim przepadku idą w łeb Wasze ustalenia i spory odnośnie wyl.x, czy Lx.
-
z tym sie teraz zgodze ale nic nie idzie w łeb bo to co tu pisałem odnosi sie jedynie do nazewnictwa , ,, to czy dobrze określamy stadium czy nie to juz jest inna dyskusja na inny post
-
Dotyczyło rozwoju niektórych jętek (i zdarza się chyba w innych grupach). Jest to uskrzydlona larwa opuszczająca wodę i liniejąca jeszcze raz do postaci dorosłej. Ma to teoretycznie być ułatwienie w celu prawidłowego rozwoju skrzydeł.
-
Re: wylinka vs. linka
Albo wylinką nazywa się też czasem zrzucony oskórek.
-
O to to! Właśnie o określenie w tym sensie mi chodziło, bo jest to swego rodzaju ewenement wśród owadów przechodzących w swym rozwoju przeobrażenie niezupełne. A po drugie, do tego stadium rozwojowego jętek nie da się w pełni przyporządkować określenia "nimfa", bo mamy tu do czynienia z postacią zdolną do lotu (uskrzydloną). U jętek nimfa to stadium poprzedzające subimago.
Jak Ty, DarkR zapatrujesz się na tą sprawę?
Ja byłbym skory pozostać przy:
nimfa - ostatnie stadium larwalne owadów z przeorażeniem niezupełnym;
subimago - uskrzydlone stadium rozwojowe jętek, poprzedzające stadium imago.
Toczyłem swego czasu w tym temacie dyskusję z mantid'em:
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=1214&t=1214
-
Popieram w 100% i tak zawsze staram się pisać.
Uprawnienia umieszczania postów