Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: WYLINKA < LINKA < L - ostatnie starcie :]

Baku
    Guest

Re: WYLINKA < LINKA < L - ostatnie starcie :]

w zadnej terz nie pisze ze nie moze oznaczać LINKI ( nie wylinki ) a są informacje mówiące o tym ze określa sie tak stadia przy wzroście skokowym bezkręgich

Baku
    Guest

hehe ta łacina :[ jak to pięknie brzmi hemimetabolia , - wspomniałem o tym : ]

wkazdym razie dla niuewtajemniczonych chodzi o to ze taki sposub przeobrazenia mamy gdy larwa podobna jest do dorosłych ale ruzni sie budową naządów i wystepuje duzo ruznic morfologicznych

Baku
    Guest

te a tak właśnie wykombinowałem , pająki mozna by potraktować jako przykład hipermetaboli, z tym tylko wyjątkiem ze stadium larwalne ( obecnie nimfa 1,2 ) jest jedynm nie ppobierającym pokarmu , w którym przechodzi zasadnicza przebudowa a następne są juz heterotroficzne , ale ciągle następuje przebudowa po kazdym linieniu ,,, sądze ze dało by sie to podciągnać ale raczej zaduzo zamieszania i problemów by wprowadziło więc hyba llepiej zostać przy rozwoju prostym :P

ponczos
    Guest

Najlepiej będzie jeżeli każdy będzie używał takiego określenia jakie mu się podoba ("L" albo "wyl.") i nikt się nie będzie do nikogo przypierd****. Morda niech pisze "wyl." a Baku "L"... Żyjmy w pokoju!! Hehe!! ;D

P.S. Mam nadzieję że ten temat zakończy sprawę "eLek" na dobre... :P Pozdrawiam.

ponczos
    Guest

Nawiasem mówiąc: Ja używam obydwu okreśłeń i dobrze się z tym czuję... :PPP

Yeter
    Guest

Przecież "L" to "Level" co wy pokemonów nie oglądaliście ?? :>

Baku
    Guest

to jest 12 literka alfabetu ( nie licząc ąów ] )

Jaca
    Guest

Należałoby dodać, że nimfa również jest larwą - larwą ostatniego stadium (u owadów z przeobrażeniem niezupełnym) lub larwą 2 pierwszych stadiów (u pająków).

DarkR, gdzie w literaturze spotkałeś się z terminem "subimago" i dokładnie czego ono dotyczyło?

Baku
    Guest

nie spotkałem sie w literatuze z określeniem nimfa na pająka , to jajo z nzkami to jest jeszcze zarodek natomiast en puzniej to jest juz pająk L1 tak naprawde ( one linieją !!! )

co do sub imago ja moze coś odpowiem

a więc subimago= nimfa i mozna stosować tego zamiennie

Jaca
    Guest

ewentualnie subimago = poczwarka i również idąc tym tokiem myślenia można stosować te pojęcia zamiennie. :/
    Jeśli chodzi o nimfę u pająków, to spotkałem się z tym określeniem (chiociażby w encyklopedii) i oznacza ono właśnie ich 2 pierwsze stadia rozwojowe (pomijając stadium jaja).

Pozostając przy określeniach Lx stosowanych u ptaszników zauważam kolejny brak konsekwencji.
    Rozpatrzmy 2 przypadki:
    1/ L - jako level (stadium rozwojowe) - wówczas za L1 należałoby przyjąć nimfę I stadium
    2/ L - jako linka (wylinka) - za L1 należałoby przyjąć nimfę II stadium
    Tymczasem za L1 określa się pierwszy level pajączka (przyjmując, że nimfa, co bardzo mnie dziwi, za pajączka uważana nie jest). Jeśli za L1 przyjętoby pierwszą linkę pajączka, wówczas należałoby tak oznaczyć stadium rozwojowe obecnie określane jako L2.

Wnioski z mojego wywodu są następujące:
    - przeciwnicy stosowania oznaczenia Lx, którzy w to miejsce próbują stosować wyl.x, są w podobnym błędzie, bo obecne oznaczenie L1 w istocie odpowiada wyl.2 (nimfa, aby stac się L1, czyli "pajączkiem", przechodzi 2 wylinki)
    - z w/w powodu nie widzę najmniejszego sensu zmiany już tak dobrze przyjętych i zaakceptowanych przez ogół oznaczeń Lx, gdyż zmiana taka spowoduje tylko nie potrzebne nikomu i nie służące żadnemu celowi zamieszanie.

Uprawnienia umieszczania postów