Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: WYLINKA < LINKA < L - ostatnie starcie :]

Baku
    Guest

WYLINKA < LINKA < L - ostatnie starcie :]

bardzo wiele osób mówi ze oznaczenie L1L2L3..... jest nieprawidłowe , jako ze od początku sie z tym nie zgadzałem postanwiłem sprae wyjaśnić i oto moje wnioski .

macie racje wylinka = L jest płędne , ale nie dlatego ze L odnosi sie do owadów
    Powód lezy w słowie "wylinka" takiego czegoś w języku naukowym nie ma , jest to forma potoczna . Prawidłowo mówi się " LINKA " jest to forma na 100% poprawna

pierwotnie linka była uzywana do określania stadów rozwojowych owadów o rozwoju złozonym z przeobrazeniem niezupełnym a ostatnie , preimafinalne stadium , posiadające zawiązki skrzydeł nosiło nazwe nimfy

z biegiem lat określenie linka + cyfra ( L1 , L2, L3 ... ) zaczeło być urzywane do coraz to większej grupy organizmów , zkończyło sie na tym ze L1 L2 L2 jest uzywane do określania stadium rozwojowego bezkręgowców o wzroście skokowym ( czyli takrze pająków ) natomiast nimfa jest uzywana do określenia stadium preimaginalnego u bezkręgowców przechodzacych przeobrazenie .
    niezupełne ( karaczany )

nie mam niestety informacji czy określenie nimfa jest prawidłowe w stosunku do pająków ale według pana Cz.Jury wtedy i dziecko przed pokwitaniem powinniśmy nazywać nimfą jedynym wyjątkiem moze być przedimaginalny samiec który podczas wylinki ulega pewnej zasadniczej przebudowie .

Ale wracając do senda sprawy .: określenie L jest JAKNAJBARDZIEJ poprawne do określenia wieku pająków

caly ten text jest wypowiedziany na podstawie lektóry ksiazek pana Juty i Grabdy oraz konsultacji z ciałem wyrzszym :P

zapraszam wszystkich do dyskusji i ustosunkowania sie do moich docieakań

pac
    Guest

Re: WYLINKA < LINKA < L - ostatnie starcie :]

no w koncu ktos rozsadnie wyjasnil sprawe.. gratuluje
    zawsze bylem za uzywaniem L i tak "przeczuwalem" ze jest dobrze ))

morda
    Guest

A ja zawsze byłem przeciwny. To odnosci się do owadów a nie do pajęczaków.

Tylko w Polsce tak oznacza się wylinki pająków. Nigdzie indziej.

Baku
    Guest

poniewaz linka jest polskim słowem

na jakiej podstawie twierdzisz ze TYLKO do owadów . nie to zebym był wścipski ale chentnie bym przeczytał o tym .

morda
    Guest

W każdej literaturze pisze, że to np. oznaczenia stadiów larwalnych chrząszczy. W rzadniej książce nie pisze, że to oznaczenia wylinek pająków.

mIRO
    Guest

Także się z tym zgadzam i używam określeń L1 itd.

Mysza1983
    Guest

W każdym kraju jest inaczej, ale zawsze idzie połapać się o co chodzi. I nie można mówić już teraz że L dotyczy tylko owadów gdyż większośc ludzi oznacza tak pająki, a więc nie jest już to błąd. Wiele wyrazów zmienia swoje znaczenie na przekroju wieków.

BooYaKa
    Guest

Dobrze to wytłumaczyłeś.Ja zawsze mam podpisane pająki L1,L2,L7,L154 hehe

Nazar
    Guest

morda a co myslisz ze w niemczech pajaki oznacza sie przez np. 5 WYL?????
    Oznacza sie pewnie tak jak im jest najwygodniej. A nie jak Pan Bog przykazal.

Nie rozumiem, Baku podal opinie uzasadniona tekstem wyksztalconego czlowieka, ktory chyba ma o tym wieksze pojecie od nas a Ty piszesz ze to odnosi sie do owadow a nie pajakow bez zadnego uzasadnienia. Podaj dowody na swoja "hipoteze" to wtedy bedzie ciekawiej

Dark Raptor
    Guest

Baku ma absolutną rację.
    Oznaczenie Lx stosuje się do wszystkich oraganizmów o wzroście skokowym, nawet nicienie je mają (owady i pająki tym bardziej).
    Nimfa - najczęściej spotykałem to określenie jako ostatnie stadium rozwojowe u hemimetabola (przeobrażenie niezupełne). Wszystkie pozostałe stadia to larwy (+ poczwarki i subimago) u wszystkich grup.
    Zastanawiałem się też, czemu świeżowykluty pająk określany jest nimfą?

Uprawnienia umieszczania postów