bardzo wiele osób mówi ze oznaczenie L1L2L3..... jest nieprawidłowe , jako ze od początku sie z tym nie zgadzałem postanwiłem sprae wyjaśnić i oto moje wnioski .

macie racje wylinka = L jest płędne , ale nie dlatego ze L odnosi sie do owadów
Powód lezy w słowie "wylinka" takiego czegoś w języku naukowym nie ma , jest to forma potoczna . Prawidłowo mówi się " LINKA " jest to forma na 100% poprawna

pierwotnie linka była uzywana do określania stadów rozwojowych owadów o rozwoju złozonym z przeobrazeniem niezupełnym a ostatnie , preimafinalne stadium , posiadające zawiązki skrzydeł nosiło nazwe nimfy

z biegiem lat określenie linka + cyfra ( L1 , L2, L3 ... ) zaczeło być urzywane do coraz to większej grupy organizmów , zkończyło sie na tym ze L1 L2 L2 jest uzywane do określania stadium rozwojowego bezkręgowców o wzroście skokowym ( czyli takrze pająków ) natomiast nimfa jest uzywana do określenia stadium preimaginalnego u bezkręgowców przechodzacych przeobrazenie .
niezupełne ( karaczany )

nie mam niestety informacji czy określenie nimfa jest prawidłowe w stosunku do pająków ale według pana Cz.Jury wtedy i dziecko przed pokwitaniem powinniśmy nazywać nimfą jedynym wyjątkiem moze być przedimaginalny samiec który podczas wylinki ulega pewnej zasadniczej przebudowie .

Ale wracając do senda sprawy .: określenie L jest JAKNAJBARDZIEJ poprawne do określenia wieku pająków

caly ten text jest wypowiedziany na podstawie lektóry ksiazek pana Juty i Grabdy oraz konsultacji z ciałem wyrzszym :P

zapraszam wszystkich do dyskusji i ustosunkowania sie do moich docieakań