-
wylinka vs. linka
Jeśli chodzi o to, co można określić mianem linka, a co wylinka, to mam pewną, zdawałoby się logiczną propozycję. :]
Za "lnkę" można określić sam proces linienia, czyli np. "mój pajączek przeszedł 2 linkę".
Za "wylinkę" natomiast określiłbym stadium rozwojowe (coś, co jest konsekwencją "linki"). Czyli np.: "mój pajączek jest w 2 wylince". :/
-
Re: WYLINKA < LINKA < L - ostatnie starcie :]
subimago nigdy nie równa sie poczwarka !!!!!!!!!! nie mozna tak przyjąć w poczwarce niemal wszystkie układy ulegają lizie jest to odrembny proces i odrębna sprawa
nimfa 1 to nie nimfa tylko embrion rozwinienty na jaju potem on przechodzi linke i staje sie 1 sztadium rozwojowym który po kolejnej lince staje sie morfologicznie i anatomicznie młodym pająkiem
w jakiej encyklopedi widziałeś o nimfach ?? pwn ??
-
Re: wylinka vs. linka
jeśli juz to mozna by nazwać tak pozostałość po lince :P
-
Baku napisał(a):
> subimago nigdy nie równa sie poczwarka !!!!!!!!!! nie mozna
> tak przyjąć w poczwarce niemal wszystkie układy ulegają lizie
> jest to odrembny proces i odrębna sprawa
* Można tak określić, bo w pojęciu "subimago" nie ma żadnego nawiązania do obecnego stadium rozwojowego. Ono określa, że organizm znajduje się w stadium poprzedzającym postać dojrzałą -> imago.
> nimfa 1 to nie nimfa tylko embrion rozwinienty na jaju potem
> on przechodzi linke i staje sie 1 sztadium rozwojowym który
> po kolejnej lince staje sie morfologicznie i anatomicznie
> młodym pająkiem
*Teraz już wszystko rozumiem. Nie miałem pojęcia, że nimfa I nie "opuszcza powłok jajowych.
> w jakiej encyklopedi widziałeś o nimfach ?? pwn ??
*Tak
-
Re: wylinka vs. linka
Baku napisał(a):
> jeśli juz to mozna by nazwać tak pozostałość po lince :P
*I tak właśnie się to określa. Czyli linka ->proces
wylinka -> pozostałóść po lince
Nie wpływa to natomiast w żaden sposób na nazwę stadium rozwojowego. Można powiedzieć, że coś jest po 1 lince (po przejściu tego procesu), ale równie dobrze można określić, że coś jest po 1 wylince (po zrzuceniu 1 oskórka).
-
ja zawsze pisze wyl. i tak mi zostanie:-)
-
ad1 . poczwarka to poczwarka a nimfa = subimago
ad2. czy opuszcza powłoki czy nie to nie wiem , wiem natomiast zw w rozwoju zarodkowym pajęczaków komurki wędrują na powierzchni jaja i na jego powierzchni s ie formują
-
ad2/ No więc nie wydaje mi się, aby pajączek (nimfa) mógł się wykrztałcić (wyodrębniony głowotłów z odnóżami) bez opuszczania powłok jajowych. Tak więc to co pisłem wcześniej to jednak prawda.
-
to ze ci sie wydaje (więc nie wydaje mi się) nie stanowi najmniejszej podstay by twierdzić ze masz racje ( to co pisłem wcześniej to jednak prawda. )
przejście z nimfy 1 do nimfy 2 = wylucie ...
-
Nie zmienia to faktu, że nimfa I jest stadium rozwojowym, a więc stadium L1
Uprawnienia umieszczania postów