-
Re: Wiem że było ale musze.
hmm z tym krzyzowaniem i ze nie bylo by gatunkow to sie mylisz
wszystkie gatunki i wsyztskie odmiany to wynik mutacji!!!!
to ze ty jestes inny od swojego kolegi to wynik mutacji
kazdy z nas jest mutantem
w przypadku pajakow takie mutacje zachodza rzadziej lub nie widac tego w ich fenotypie
jezeli mutacja ujawni sie fenotypowo i przetrwa i bedzie dalej przekazywana wtedy bedzie mozna mowic o nowej odmianie
to ze dzisiaj masz grapefrujta zoltego i czerwonego(mutant) to wlasnie wynik przeroznych abberacji delecji insercji i innych bzdur
-
Angelo- teraz to miałem na biologi:]
-
ehhh... Też to miałem na biologii.... I co?
"wszystkie gatunki i wsyztskie odmiany to wynik mutacji!!!!" Taaaaa? I kto Ci to powiedział? Masz po części masz racje, bo w wyniku mutacji też powstają nowe gatunki... Oczywiście mutacji korzystnie wpływających na organizm... Ale w wyniku krzyżówek też powstają nowe gatunki....
EOT - end of topic.... :-)
-
tak ale glownie w niewoli w naturze takie rzeczy rzadko sie zdarzaja
-
najczesciej potomstwo takiej krzyzowki jest bezplodne
-
Ojj zdarzają zdarzają :-]
A o bezpłodności to se przeczytaj w moim pierwszym poście w tym temacie...
Apropos płucotchawek... To to jest potwierdzona informacja, że ptaszniki mają płuca? Ktoś może o tym jeszcze słyszał?
-
a jezeli chcesz wiedziec kto mi to powiedzial to powiedzial mi to pan docent z genetyki bo studiuje biologie i od niego sie tego dowiedzialem.
a o plucach u pajakow powiedzial mi pan profesor z zoologii nie wiem moze klamal?
i pluca to nie takie pluca jakie maja kregowce tylko poprost ta nazwa do nich najbardziej pasuje napewno bardziej niz tchawki a nazwa plucotchawki nie jest precyzyjna
-
"powiedzial mi pan profesor z zoologii nie wiem moze klamal?"
Ejj o co Ci chodzi... poprostu się pytam....
PS: fajno że wytłumaczyłeś :-)
-
ja w sumie zawsze slyszalem ze maja plucotchawki o plucach uslyszalem na wykladzie i nie pytalem sie dokladnie o co chodzi ale wybieram katedre zoologii i jak bede z nim gadal to przy okazji sie spytam o te pluca
i tu spor jest glownie o nazewnictwo czy prawidlowo ze ludzie mowia na to plucotchawki
-
"jak bede z nim gadal to przy okazji sie spytam o te pluca"
Będe wdzięczny:-) pzdro
Uprawnienia umieszczania postów