Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Pytanie o korę poraz kolejny...

ardi
    Guest

Pytanie o korę poraz kolejny...

Mam pytanie, jeśli już było, to proszę o link, bo nie znalazłem

Jeśli mam korę taką świeżą to jak dołkadnie ją przygotować to terra, tak żeby nie pleśniało?? Coś czytałem, że do piekarnika, ale na ile i jaka temp to nie wiem.

aha i jeszcze jedno: co zrobić jak np. mam przyklejoną korę, a ona zaczęła pleśnieć?

Z góry thnx za odpowiedź & pozdr.

madOx
    Guest

Re: Pytanie o korę poraz kolejny...

Ja kore gotowalem z sola. Po paru dniach kora splesniala . Niedawalem do piekarnika ale mysle ze okolo 150 stopni ale moge sie mylic. Sam niedlugo to wyprobuje.
    A jesli masz przyklejona i plesnieje to poprostu ja odklej NIc innego nie zrobisz

Awikularia
    Guest

Kup sobie kore z debu korkowego, nie jest droga, a nadaje sie doskonale na kryjowki.

ardi
    Guest

ale ja mam korę taką fajną, na całą ścianę terra. Po niej fajnie by się mógł wspinać hihi. więc chce ją zabezpioeczyć jakoś

_INVISIBLE_
    Guest

Kore dajesz do piekarnika na 30 min w temp. 200C i jest Git. Swoja kore z lasy nie pasteryzowalem, ani nie zabespieczalem przed plesnia, a plesni do tej pory nie widac

Nazar
    Guest

piekarnik 150 stopni i jest bezpieczna

Awikularia
    Guest

Tylko pilnuj, coby chalupy nie spalic.....

rastafaq
    Guest

Jak ci wyjdzie plesn to posmaruj to miejsce węglem i juz nie wyjdzie.Sprawdzony sposób.

mongothealien
    Guest

mój spsób - pewny i sprawdzony:
    kora wypiekana w mikrófalówce do czasu pojawienia sie delikatnego swądu, następnie smarowanko kilkona warswami oleju słonecznikowego (pomysł opisany w jakims poprzednim wątku a wymyślony przez moja matkę;-)

tomek 3miasto
    Guest

wlasnie uwazam ze pomysl z olejem to tak na prawde jedyny skuteczny. za co bardzo dziekuje twojej Mamie i Tobie ze to napisales. bo wczesniej probowalem innych metod ale niewazne czy sie huhalo czy dmuchalo i tak po kilku dniach plesnialo. zas teraz lupinka od kokosa jest przez caly czas jak nowa

Uprawnienia umieszczania postów