-
Re: Temperatura
msk dobrze pisze trzeba uważać na oprawkę bo jeśli nie wytrzyma tempeatury żarówki 40wat to się może stopić a wiadopo jakie są oprawki felerne 3zł ale jak się dogóry nogami przekręci 24watową żarówkę to się topi.
Shawn6 żarówka 25 wat wystarczy nie wiem w którym miejscu mierzyłeś ale temperatóra się równo nie rozchodzi przy żarówie jest cieplej jak ją czymć osłonisz aby pająk nie miał z nią bezpośrednio styczności to będzie miał prawo wyboru będzie przesiadywał przy żarówce lub w chłodniejszym miejscu.
-
no to nie wiem z czego wy te oprawki kupujecie, chyba z plasteliny
-
cochin na czym to ograniczenie polega?
-
I'am powaznie zrob sobie eksperyment.
Ja mam lampke dla moich ptaszorow. Przy 40W nie ma odpowiedniej temperatury. Wbilem 100W. Po kilkunastu minutach zaczelo maksymalnie smierdziec stopionym plastikiem (chyba). Dalem odpoczac, zmienilem na 60W - po dluzszym czasie, ale rowniez zaczelo smierdziec.
W rezultacie musialem skombinowac druga lampke i mam teraz dual channel 40W(light) i 40W (red).
-
no to sa oprawki metalowe, od nich napewno nie bedzie smierdziec;]
-
I'am, czy dostrzegasz tą subtelną różnicę pomiędzy "v" a "w"? :|
-
Generalnie jest tak, ze producent podajac moc graniczna elementu swietlnego ma na uwadze materialy zastosowane przy produkcji np. obudowy. W wiekszosci przypadkow zastosowanie zarowki wiekszej mocy po pewnym czasie uzytkowania powoduje wypalanie badz utrate plastycznosci/kruszenie materialu, ktory nie jest przystosowany do odbierania takich ilosci ciepla, jakie emituje np. 100 W zarowka. Pamietac nalezy o tym, ze okolo 70% energii pochlanianej przez zarowke jest przez nia oddawane w postaci ciepla, a jedynie pozostale okolo 30% stanowi swiatlo. Wiadomo, ze kazdy producent przyjmuje jakis margines bezpieczenstwa jako poprawke na bezmyslnosc uzytkownikow, jednak na podstawie wlasnych doswiadczen moge stwierdzic, ze zastosowanie 100 W zarowki w oprawie przeznaczonej dla zarowek max 60 W po roku uzytkowania powoduje to, ze takowa oprawa/obudowa praktycznie nie nadaje sie do dalszej eksploatacji.
Tak wiec nie radzilabym wkrecac zarowek 100 W, jezeli istnieje napis na "lampie" -> do 40 W, bo mozecie sfajczyc chalupe (juz widze ucieche rodzicow).
-
...i to jest to, o czym dokladnie mowilem, a kolega I'am nie wierzyl =(
-
A, i jeszcze jedno...
v=volt czyli napiecie
w=wat czyli moc
To sa dwie calkiem rozne rzeczy.
-
ja kupuje takie male plastikowe oprawki do zarowek 15W, taka mala zaroweczka zdaje egzamin pomimo tego, iz u mnie w domu (zima) nie ma za wysokich temperatur
Uprawnienia umieszczania postów