Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: strach

Caprice
    Guest

Re: strach

no faktycznie to zalezy od gatunku - nirktórych bałabym się na rekę wziaść np. blondi A co do reszty hmmm....na poczatku pare razy sie wystraszylam majstrujac w terrarium u rosei,kiedy ona gwaltownie sie odwracala,stawala w poztycji odstraszajacej i dotykala mnie przednimi lapkami,ale zaraz kiedy tylko ruszylam reka,odsuwala sie.Jesli chodzi o barnie na rece wlasnie rosei nie boje sie - bardziej stresujace dla mnie jest branie pajaka w taki sposob jak pisza w ksiazkach(mam tipsy i nie ma dobrego wyczucia opuszkami),wole jak mi sam wejdzie na reke..Nigdy jej nie trzymam wtedy nad wysokoscia,tylko zaraz nad ziemia(na wszelki wypadek) i obserwuje...to takie dziwne uczuce kiedy jak chodzi wbija te malutkie haczyki w skore.
    Zanim ja mialam balam sie nawet katnikow,jakis gleboko zakorzeniony strach,choc zawsze z tym walczylam - i kiedy w żywcu moj facet uciekal z piskiem z kuchni,gdy wypadl olbrzymi pajak z szafki - ja musialam go stamtad zabrac,ale nigdy nie bralam na reke.Nieraz obserwowalam misterne pajeczyny i ich lokatora,ale zawsze z lekka nutka strachu.Zreszta lapalam tam zaskronce i inne robactwo,bo taka mam juz ciekawska nature.
    Co dziwniejsze od czasu kiedy ma rosee,oswajam sie bardziej z nimi,osttanio wzielam katnika do reki,gdy go przenosilam(choc skubaniec byl tak szybki,ze o malo zawalu nie dostalam).Swoista terapia to dla mnie - decydujac sie na pajaka balam sie go,ale teraz strasznie sie z tego ciesze,bo dzieki tej tolerancyjnej panience w terrarium obok nie jestem piszczaca histerycznie na widok pajaka panienka (jak moj facet hihihi))

Banan
    Guest

HaHaHa ja przrd moim murinuem to juz nie respekt tylko panike Moj jest poprostu walniety :P Juz od momentu gdy go wyciagalem z paczki, w ktorej do mnie przyjechal wiedzialem ze beda z nim problemy. Jak go karmie to tylko wrzucam jedzenie przez mala szparke, a on i tak siedzi juz pod wieczkiem i czeka jak by tu wyjsc... No ale teraz jest najgorsze bo urosl troche i czeka mnie przeprowadzka ;( ;(

msk
    Guest

Moj murinus jest okazem spokoju, tylko jak sie przestraszy zaczyna swirowac.

Neo2
    Guest

Moj jakis wybrakowany jest, nawet jak go sprowokuje wyciągając resztki z gniazda(niestety niszcząc je), on nie wykazuje tym zainteresowania. Czasem tylko podbiegnie z jednego wyjscia do drugiego(też nie zbyt szybko). A jeszcze poł roku temu moze wiecej była gadka "Murinus to bestia, gryzie wszystko co sie rusza bez ostrzezenia". Według mnie te bajki są mocno podkolorowane.

msk
    Guest

...z tym, ze podejrzewam tutaj nieprawidlowe warunki chowu (temperatura, wilgotnosc)

bald
    Guest

no wlasnie to ciekawe bo ja mam ten sam "problem " co kolega Neo2 i jaka jest zaleznosc temp. wilgotnosci na zachowanie u mnie murinus ma 28 -29 st i wilg. jakies 65% to chyba warunki dobre a u niego jakos agresji nie widac

rastafaq
    Guest

wedlug mnie tez mozcno przebajerowane te bajki, fakt jest szybki i sie czesto "puszy" ale bez przesady ludzie...

msk
    Guest

A moj ma warunki 25-26 stopni, prawidlowa wilgotnosc i terrarium.
    I nie linial od stycznia (L4).

=)

bald
    Guest

od stycznia nie wylinial to niezle, ale najciekawsze jest to ze ten moj murinus z 5 na 6 wylinkie mial w odstepie 24 dni ale to pewnie zasluga temp.tak mi sie wydaje ale kedzior siedzi w tym samym terrarium co murinus( temp 28 ) i potrafi nie wychodzic 3 tyg przed wylinka a jest teraz L-8

Uprawnienia umieszczania postów