Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: CO TO JEST SCORPIO MAURUS?

Mieszany widok

BooYaKa
    Guest

CO TO JEST SCORPIO MAURUS?

Zastanawiam się nad kupieniem Skorpionka.W naszym sklepie jest tylko jeden,podpisany Scorpio Maurus.Czy może mi ktoś napisać co to za skorpion,czy jest mocno jadowity?Ma ok.5 cm i kosztuje 50 zł.Proszę o szybką odpowiedź.

Pawloosh
    Guest

Re: CO TO JEST SCORPIO MAURUS?

Poszperałem trochę w necie anglojęzycznym (a co, trzeba sobie pomagać!) i wyczytałem, że jest słabo jadowity, jednakże samo ukąszenie jest ponoć bardzo bolesne. Jad nieszkodliwy dla zdrowych, nieuczulonych ludzi. Gatunek bardzo agresywny, trzeba być cholernie ostrożnym przy obchodzeniu się z nim. Podkreślam, że skorpionów nie hoduję i nie hodowałem, piszę tylko to, co wyczytałem. Pozdrawiam!

Pawloosh
    Guest

Aha, bardzo lubi się zakopywać, zamieszkuje pustynne tereny. To tyle ode mnie.

BooYaKa
    Guest

HEHE.to mnie teraz rozbawiłeś.Chyba przed chwilą byłem na tej samej stronce co ty i wyczytałem dokładnie to samo.Zapomniałeś jeszcze dodać że częściej używa szczypiec niż kolca.W każdym razie dzięki za pomoc.POZDRO

Pawloosh
    Guest

Z kolei na innej stronce wyczytałem, że jest raczej łagodny i poleca się go, obok pandinus imperator, początkującym hodowcom. Odwiedziłem jeszcze kilka innych stronek i wszystkie zgodnym chórem orzekają, że gatunek ten jest słabo jadowity. Tak że sądzę, że można go spokojnie hodować. Pozdrawiam!

Pawloosh
    Guest

Z tymi szczypcami to masz rację... Zapomniałem. Ale stronkę odwiedziliśmy tę samą.

RAMMSTEIN1
    Guest

jad ma slaby, polecam tego skorpiona.
    cena bardzo dobra.

Snuk
    Guest

Jest to gatunek jedyny ze swojego rodzaju z wyrużnianymi kilkoma pogatunkami. Dorasta do 7-8cm. Żółte ubarwienie , wpadające w ciemną barwe brązu. Jest on bardzo zwinny oraz szybkim skorpionikiem. Najczęściej zamieszkuje nory w ziemi . Jadowitość tego skorpionka jest w miare bezpieczny, lecz także może spowodować komplikacje medyczne u alergików jego ukłucie jest b. bolesne ( mój kolega już raz sie o tym przekonał że boli

BooYaKa
    Guest

Dobra.Dzięki za wszystkie porady.Skorpek już siedzi u mnie w terra.

bartekg
    Guest

Tutaj masz opis tego gatunku:
    http://www.tataricus.webpark.pl/smaurus.html

Uprawnienia umieszczania postów