-
CO TO JEST SCORPIO MAURUS?
Zastanawiam się nad kupieniem Skorpionka.W naszym sklepie jest tylko jeden,podpisany Scorpio Maurus.Czy może mi ktoś napisać co to za skorpion,czy jest mocno jadowity?Ma ok.5 cm i kosztuje 50 zł.Proszę o szybką odpowiedź.
-
Re: CO TO JEST SCORPIO MAURUS?
Poszperałem trochę w necie anglojęzycznym (a co, trzeba sobie pomagać!) i wyczytałem, że jest słabo jadowity, jednakże samo ukąszenie jest ponoć bardzo bolesne. Jad nieszkodliwy dla zdrowych, nieuczulonych ludzi. Gatunek bardzo agresywny, trzeba być cholernie ostrożnym przy obchodzeniu się z nim. Podkreślam, że skorpionów nie hoduję i nie hodowałem, piszę tylko to, co wyczytałem. Pozdrawiam!
-
Aha, bardzo lubi się zakopywać, zamieszkuje pustynne tereny. To tyle ode mnie.
-
HEHE.to mnie teraz rozbawiłeś.Chyba przed chwilą byłem na tej samej stronce co ty i wyczytałem dokładnie to samo.Zapomniałeś jeszcze dodać że częściej używa szczypiec niż kolca.W każdym razie dzięki za pomoc.POZDRO
-
Z kolei na innej stronce wyczytałem, że jest raczej łagodny i poleca się go, obok pandinus imperator, początkującym hodowcom. Odwiedziłem jeszcze kilka innych stronek i wszystkie zgodnym chórem orzekają, że gatunek ten jest słabo jadowity. Tak że sądzę, że można go spokojnie hodować. Pozdrawiam!
-
Z tymi szczypcami to masz rację... Zapomniałem. Ale stronkę odwiedziliśmy tę samą.
-
jad ma slaby, polecam tego skorpiona.
cena bardzo dobra.
-
Jest to gatunek jedyny ze swojego rodzaju z wyrużnianymi kilkoma pogatunkami. Dorasta do 7-8cm. Żółte ubarwienie , wpadające w ciemną barwe brązu. Jest on bardzo zwinny oraz szybkim skorpionikiem. Najczęściej zamieszkuje nory w ziemi . Jadowitość tego skorpionka jest w miare bezpieczny, lecz także może spowodować komplikacje medyczne u alergików jego ukłucie jest b. bolesne ( mój kolega już raz sie o tym przekonał że boli
-
Dobra.Dzięki za wszystkie porady.Skorpek już siedzi u mnie w terra.
-
Uprawnienia umieszczania postów