-
Re: Poruszanie ptasznikow
Dziekuje Masa, aczkolwiek to nie do konca to, co mialem na mysli
Przyda sie w kazdym razie, wiec niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi, zyczliwa duszyczko =)
-
nom, wczoraj było na animalu, i tydzień temu też, spox program
-
Witam
Jeśli dobrze się orientuję podnoszenie odnuży u pajęczaków odbywa się pod wpływem naporu płynów ustrojowych, kontrolą tego procesu zajmuje się ośrodek nerwowy tzw. podprzełykowy, natomiast "przepompownię" stanowi silne rozwinięty mięsień znajdujący się w centralnej części głowotłowia. Mięsień ten rozprowadza płyny ustrojowe do poszczególnych odnuży i reguluje ciśnienie, w zależności od informacji otrzymanych z układu nerwowego...
Mięśnie przyczepione do nasady stawów, zajmują się natomiast odpowiednim ustawieniem właściwej pozycji odnuży, a ich współpraca zapewnia niemal całkowitą dowolność usytuowania. Mięśnie te są jednak na tyle słabe, iż nie mają istotnego wpływu na podnoszenie odnuży a jedynie zapewniają ww. regulacje, oprócz tego są także pomocne w procesie ich opuszczania gdy płyny ulegają przepompowaniu...
Co do szybkiego poruszania się (biegu), proces ten jest z pewnością zaprogramowany i nie ma tu dowolności jak w przypadku drapania się po pupie i jednoczesnego czyszczenia sztućców (szczękoczułki). Pająk z ww. powodów nie może też podnieść np. siedmiu odnuży jednocześnie gdyż ciśnienie rozkładające się na poszczególne nogi będzie wtedy zbyt małe. Więc ma zabezpieczenie przed wyrżnięciem w glebe
Według mnie proces biegu wygląda następująco (przy założeniu, że system obsługi "pompy" działa jakby niezależnie dla obu stron ciała):
Ciecz przepompowywana jest z jednej strony szeregowo tz. od pierwszego aż do czwartego (poprzez drugie i trzecie), przy czym z drugiej strony odbywa się to samo jednak z niewielkim opuźnieniem...
Posraram się to jakoś zwizualizować, bo mam świadomość, że nieźle naplątałem:
\\//
//\\
jeśli ponumerujemy odnuża w ten sposób:
1 2 3 4
5 6 7 8
wygląda to mniej więcej tak
-------------------------> oś czasu
1 2 3 4
5 6 7 8
przy czym gdy odnuże nr. jeden jest opuszczane w tym czasie dwójka już ulega podnoszeniu i to samo z drugiej strony (5,6) itd.
a puźniej cała sekwencja się powtarza...
jeśli się mylę to proszę o wyjaśnienie, gdyż sam jestem ciekaw...
pozdrawiam Rewja
-
kurcze źle sformatowało więc jeszcze raz:
---------------------------------------->znana już oś
1 5 2 6 3 7 4 8 1 5 2 itd.
Uprawnienia umieszczania postów