Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Poruszanie ptasznikow

msk
    Guest

Poruszanie ptasznikow

Witam,

Potrzebuje do celow rowniez i innych, niz czysta ciekawosc, informacji, a najlepiej- rysunkow lub diagramow na temat poruszania sie ptasznikow.

Interesuje mnie przede wszystkim praca odnozy podczas procesu biegu (atakowania ofiary, dajmy na to). Wiemy wszyscy, jak to robi czlowiek, wiemy, jak to robi kon albo pies- ale jak odnoza uklada pajak?

Druga kwestia to juz ciekawosc- czy mierzyl ktos predkosc ptasznikow, biorac pod uwage gatunek i wiek?

Cos o poruszaniu wygooglowalem, niestety sa to tylko podstawowe informacje typu "niektore pajaki potrafia nawet skakac blahblahblah" =(

Ktokolwiek moze pomoc?

morda
    Guest

Re: Poruszanie ptasznikow

Pająk często skacze na ofiarę, gdy ta jest blisko i obejmuje ją nogami po czym kąsa.

msk
    Guest

A gdy jest daleko?
    Chodzilo mi o ulozenie odnozy - jak odbywa sie ten ruch.

Nie moge tego sprawdzic u siebie, bo te pajaki sa diablo szybkie

chrzanu
    Guest

Co do ułozenia to nic nie wiem, ale pytałeś także o prędkośc. Kiedyś w telewizji słyszałem że pająk pkóry zyje na wodzie biega z taką predkością że gdyby był samochodem to by jechał ok. 500km/h nie 50km/h tylko 500km/h.

rastafaq
    Guest

To by juz trzeba jakies grubsze badania przeprowadzic zeby zobaczyc jak sie poruszaja nogi, bo przeciez dzieje sie to szybko.
    Kiedys slyszalem, ze pajak porusza odnóżami pod wpływem cisnienia limfy co tez jest ciekawe, ale tak jest chyba u wszystkich bezkręgowców czy tam pajęczaków.

msk
    Guest

Nie jestem pewny, ale biegnacy murinus poruszal sie w takim stylu:

1.
    \ /
    o
    / \

2.
    <o>

Wyglada to troche, jakby plywal zabka (1 i 2 para odnozy w gore, 3 i 4 w dol, a potem wszystko do srodka). Nie mam kompletnie pojecia, jak to wyglada podczas ataku, bo nie idzie zobaczyc.

Robie pewna rzecz i nie chce, zeby wygladalo idiotycznie, you know =(

rastafaq
    Guest

Skakuny, ktore pomimo braku ogromnych miesni w odnózach potrafia przeskoczyc 50 razy dalej niz ich wielkosc bodajze, dzieje sie tak pod wplywem pompowanej limfy pod wysokim cisnieniem z karapaksu do konczyn ( w karapaksie wlasnie znajduje sie silny miesien ), jtore sie rozprezaja.

Masa
    Guest

Bardziej przypomina to plywanie delfinem niz zabka msk)

chrzanu
    Guest

Ja słyszałem że pająk wodny może przeskoczyć tyle że gdyby był człowiekiem to przeskoczyłby do nastepnej przecznicy.

Uprawnienia umieszczania postów