-
ROZTOCZA-temat rzeka!
Pytanie brzmi-jak walczycie z roztoczami u pająków?Jakimi środkami-jeśli są-można to wykończyć?
-
Re: ROZTOCZA-temat rzeka!
do zamrażarki na 2 dni terra oczywiście bez pająka powinny wszystkie paść dobry sposób bez szkodliwych środków.Tylko aby za wilgotne podłoże nie było bo terra rozsadzi.
-
Jedne publikacje podają, że wysoka wilgotność też je zabija,a inne odwrotnie;to samo jeśli chodzi o niską wilgotność.Nie wiem co mam o tym myśleć!
-
Wymień podłoże na nowe.Za każdym razem przed włożenie podłoża to terra,włoż wilgotne podłoże do rozgrzanego piekarnika na 10-15minut(wystarczy w zupełności) w temp.200stopni C.
-
A roztocza możesz zwalczyć metodą ,którą z powodzeniem stosuje wielu hodowców skorpionów w USA.Wkładasz do terra np. pojemniczek po filmie fotograficznym po uprzednim przygotowaniu.Najpierw taki pojemniczek wysmaruj od środka wazeliną,porób dużo dziurek w fiolce,wsadż jakiegoś dużego martwego świerszcza zamknij pojemniczek i zostaw tak w terrarium,i staraj sie ten pojemniczek na nowy wymieniać w miare często tak np.co dwa dni żeby od świerszcza był już pewien zapach;0 co napewno bardziej podziała na roztocza... . Pozdrawiam
-
Pewnie zostaly w terra resztki pokarmu + wilgotnosc duza = roztocza. Mozesz kupic ( jesli sa ) w zoologiku roztocza drapiezniki, ktore wytepia tamte roztocza, a na koncu same siebie i znikna z terra. Roztocza nazywaja sie Hypoaspis sp. Wzupelnosci nie zaszkodza ptasznikowi.
Jesli nic z tego nie wyjdzie to mozesz zrobic jak pisze Walter
http://www.terrarystyka.com.pl/forum...t=4138&start=0
ew. jesli nie chcesz kombinowac zrob jak pisali przedmowcy
-
Pomysł z pułapką wydaje mi się świetny!Dzięki wszystkim za pomoc.
-
Hej!
Ja polecam zamrazare, bo mimo, ze pomysl z pojemniczkiem wydaje sie dobry, to jednak, jak poszukasz w archiwum opinii hodowcow o tym sposobie pozbywania sie roztoczy, to zobaczysz, ze w niektorych wypadkach ten sposob w ogole nie wypalal.
-
Ja kiedyś zamrażałem ziemię z lasu i nic,może te te krajowe roztocza są wytrzymałe na zamrożenie.I może inaczej dzieje sie z takimi np.z włókna kokosowego(nieraz sie z tym spotkałem) i były roztocza.Możliwe,że to tylko roztocza krajowe takie co sie przyniesie z lasu śa trudne do wytępienia,bo z zamrażaniem włókna kokosowego nie miałem żadnych problemów. Pozdrawiam
-
Więc radze uważać innym na przynoszenie jakiś korzeni ,gałązek z lasu. Najlepiej takie rzeczy to wyprażyć w piekarniku i jest napewno o wiele większe prawdopodobieństwo że nic ich nie zostało. Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów