-
Re: doczekałem się wylinki lecz pojawił sie problem...
a czy to nie jest za duże terra dla takiego małego pajączka??
-
-
witam po przerwie ;-)
Stefan ma się dobrze. siedział NA wylince więc nie musiałem mu robić mokrej sauny.
by wyjąć wylinkę postąpiłem dość gwałtownie - wyjołem kokos ( zauważyłem na nim pleśń więc nie było na co czekać) a razem z nim na pajęczynie wyjechała z terra wylinka.
niestety kędziorek zrzucił ja prawdopodobnie rano lub ją uszkodził ponieważ odwłok nie umożliwia rozpoznania płci.
trudno, poczekam do nastepnej w nieświadomości ;-)
najważniejsze, że pająk ma sie dobrze !
koleś: terra fakt - jest spore ale uwierz mi - Stefan buszuje po nim bez najmniejszych problemów. robale również nie maja szans na ucieczkę.
-
mi nie chodzi o kłopoty z pokarmem, tylko że z takiego terra łatwiej mu nawiać, i ja bym ci radził dać mu na przykład pod tą łupinke takie pudełeczko otwarte po kliszach, żeby mógł się tam schować i czuć się bezpiecznie, bo w takim dużym "domku" jak łupina to może nie czuć się zbyt pewnie, ale to zależy już od ciebie.
-
co do potencjalnej ucieczki: terra jest max zabezpieczone - nie ma więc obaw (wszelkie nieporządane otwory w pokrywie zaślepione, otwory wentylacyjne o śrerdnicy 6mm )
kryjówka: wygotowałem orzech po raz drugi w wodzie z solą, wyprażyłem w piekarniku przy 250 stopniach.
gdy tylko kokos wystygł wsadziłem go do terra - "nowy" Stefan od razu się do niego wprowadził.
BTW: pudełeczko po kliszy było za małe jeszcze przed wylinką wiec sobie daruję.
Uprawnienia umieszczania postów