Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Liczba samcow i samic w wylegu

mantid
    Guest

Re: Liczba samcow i samic w wylegu

Z genetyki i rachunku prawdopodobieństwa wynika ze powinno być 50/50 i raczej nie moze byc inaczej...
    co innego kwestia przezywalnosci...

PMajdan
    Guest

Wiec..? Samice czy samce? Kogo wiecej przezywa?

Miszqa
    Guest

hyhy, teoretycznie powinno być poł na pół, ale szansa 50% to w sumie jest dość mało... np u ludzi może być tak, że urodzi się 10 noworodków pod rząd i pomimo szans 50%/50% będzie to 10 dziewczynek, może sie zdarzyć że nawet 100-200 i więcej dzieci z rzędu może być jednej płci:] choć prawdopodobieństwo takiego zdarzenia będzie już odpowiednio mniejsze...
    tu nie ma "stałych", mozna by jedynie próbować np po 1000 doświadczeń (odchowaniu kokonu:P i spisaniu liczby samic/samców) ustalić proporcje....
    A przypuszczam, że wyszła by w okolicach 50%/50%... więc chyba szkoda czasu;]

Baku
    Guest

u człowieka tak ale niekoniecznie u innych organizmów np gdy dziedziczene pci jest 3 genowe bądz zerowe wtedy proporcje są inne ,
    pleć morze zalerzeć równiesz od warunków rozwoju embrionu i wtedy to sśrodowisko decyduje , jak i poniekąd sam rodzić

tw182
    Guest

slyszalem ze samic jest wiecej... bylo to juz na forum!!

Miszqa
    Guest

możliwe, ja podeszłem do tego z punktu widzenia czystej matematyki z biologii byłem cienki raczej;]

Uprawnienia umieszczania postów