Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: hybrydy - stronka

Jaca
    Guest

Re: hybrydy - stronka

no te żeś już ostro pojechał...

Baku
    Guest

no niestety ale jest / a kazde inne postrzeganie gatunku jest wg mnie sztuczne

bowiem dany gatunek nim jest bo jaiś człowiek sobie tak wymyślił a to czy morze sie miendzy sobą rozmnarzać jest czymś wiencej nirz naszym wymysłem ,

Awikularia
    Guest

Dobra, przekonasz mnie Baku, do swojej teorii, jak rozmnozysz samice jaszczurki perłowej ze sloniem indyjskim. Oddam ci wtedy czesc i honor, oraz wszystkie moje "rasy" ptasznikow..... Bo gatunkow chyba nie przyjmiesz....

Mnie intryguje jeszcze cos. A mianowicie ciekawi mnie szalenczo i zgola gryzaco, czy jestes odosobniony w swoich szalonych teoriach, czy jest jakis znany i powazany badacz, za ktorym powtarzasz te poglady. Chetnie bym poczytala, bo jezeli sa to tylko twoje dedukcje nie poparte niczym, to przykro mi to mowic, nikt sobie toba nie bedzie zawracal glowy......

snake_pyton
    Guest

Baku ma w sumie sporo racji, cała systematyka jest zbyt poje**** żeby można było ją ujednolicić przez następne 100 lat. Jeżeli gatunek jest wtedy gdy dwa osobniki dają ze sobą płodne potomstwo to gdyby słonia skrzyżować z jaszczurką to trzeba by przyznać że należa do jednego gatunku bo tak jest w definicji. Od definicji zależy znaczenie wyrazu. Jeżeli to was pocieszy to tak naprawdę polskie nazewnictwo i wyrazy takie jaj gatunek, rodzaj czy rząd nie są prawomocne w świecie biologii, ponieważ kodeks tego całego nazewnictwa został wydany tylko w j. angielskim, łacińskim, niemieckim i chyba francuskim.

Baku
    Guest

hmm autora ci nie podam , ale zapraszam do mnie na uniwerek ,,,

oficjalnie sprawa ma sie tak - ( i sądze ze większość pprofesorów to potwierdzi , hoć napewno jeden z tych poglądów nazwie herezją ( przeciwny do wyznawanego :P ) )

awięc to wygląda tak
    jedni twierdzą ze jest dobrze , ze to są gatunki bo inaczej wygladają , zyją inaczej i wogule , tak powinno zostać

i drudzy , - ci którzy mają genetyke blirzej serca twierdzący ze nalerzy niekture zeczy zacząć zmieniać - tzn poprawiać stare dogmaty w obliczu nowych faktów
    ( to co ma mniejscie w parazytologii jak mówił Dark Raptor )

ja jestem zagorzałym zwolennikiem tej drugiej - zawsze byłem extremistą z horymi teoriami na świat :P

Baku
    Guest

i zapomniałem , ,, , był kiedyś program na disvcowery o tym ,, - hyba na podstawie węrzy jakiś ...

Baku
    Guest

hociasz jeden sprawiedliwy :P

Awikularia
    Guest

Snake pyton tez sie na tym zna.... Uznal, ze jak sie skrzyzuje dwa gatunki, to jest to jeden gatunek.... Pomijajac wystepowanie ich obu (jaszczurki i slonia) oraz cala te reszte... ehhhhhh.... z mojej strony EOT....

Baku
    Guest

ej no sory ale genetyta kówi jasno , jezeli 1n + 1n daje 2n a to 2n daje 1n ,które w połączeniu z innym 1n z tej samej populacji daje kolejne 2n mamy do czynienia z gatunkiem , i jakbyś się starała ty i inni temu nie da sie zaprzeczyć...

hoć szczerze mówiąc nie wyobrarzam sobie stosunku sonia z scynką :] - biedaczka , hyba by ją rozerwała

hmm ciekawe czy dziecko białej kobiety i czarnego hopa terz nazwiecie hybrydą , teoretycznie morzna by :P ( out of topic - )

Awikularia
    Guest

.....

O ile wiem, to czlowiek to jest gatunek Homo sapiens, nie wazne, czy czarny, bialy, rozowy czy w kropki. A te kolory to rasy.... Wiec nikt przy zdrowych zmyslach nie nazwie dziecka czarnej kobiety i bialego mezczyzny hybryda......

Uprawnienia umieszczania postów