Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: hybrydy - stronka

nokeg
    Guest

Re: hybrydy - stronka

odezwij sie na gg;] - 928953

nokeg
    Guest

ciekawe jakby wyglądała hybryda Chromatopelmy z boehmei:-) ciekawe kolory by wyszły

kolo1987
    Guest

ja mam taką hybryde i powiem ci że wygląda tak samo jak vagans ale jest bardzo spokojna teraz ma ok. 4 cm ciałka a która wylinka nie mam pojęci

morda
    Guest

Nie wyszły by. To pająk z innego rodzaju - nic by z tego nie wyszło. Za duże różnice.

nokeg
    Guest

no napewno by nie wyszło, ale efekt mógłby być ładny:-)

Baku
    Guest

niekoniecznie

tu jest pewnien problem w biologii naszej wspaniałej a mianowicie niekonsekwencja nazewnictwa

tak naprawde vagans * albopilosa to nie hybryda - to mieszaneic bowiem gatunkiem jest załórzmy brachypelma brachybelma ( w g definicji pojencia gatunku ) natomiast przydomek vagans , albopilosa określa rase

w przypadku hybryd , definicja muwi jasno - połączenie 2 rórznych gatunków
    czy taka chybryda jest morzliwa ?? to zalerzy od genów ale sądze ze było by to mozliwe

small
    Guest

> tak naprawde vagans * albopilosa to nie hybryda - to
    > mieszaneic bowiem gatunkiem jest załórzmy brachypelma
    > brachybelma ( w g definicji pojencia gatunku ) natomiast
    > przydomek vagans , albopilosa określa rase

U psow sa rozne rasy, ale kazdy pies nalezy do 1 gatunku Canis familiaris

Hari
    Guest

To sa hybrydy. Rodzaj ten sam:Brachypelma; gatunki dwa różne: vagans i albopilosum.
    Rasa jest czyms innym. Móglbys np. wyodrębnić dorgą selekcji i wzajemnych krzyzowan miedzy sobą, osobniki z tego samego gatunku i danych cechach wspólnych, np. małe albopilosum z długimi kądziołkami, dodatkowo o bardzo ciemnym, prawie czarnym umaszczeniu. W ten sposób tworzy się rasy.

Baku
    Guest

dokładnie o tym mówie : ]

to samo jest tuaj , brachypelma to taki pies a avicularja to taki cot : ]

Baku
    Guest

to podaj mi definicje gatunku w takim razie i na jej podstawie udowodnij ze vagans i albopilosa to dwa rózne gatunki ,,,,

rozmawiłem na ten temat na zajenciach z zoologi i wniosek jest jeden z tej dyskusji

tak naprawde teraz występują gatunki i gatunki*
    te pierwsze są to organizmy będące zbiorem populacji o wspulnych cechach i mogacych się wzajemnie krzyrzować dając płodne potomstwo

a te drugie z gwiazdką morzna zdefiniować tak , jest to zbiur osobników o których ktoś powiedział kiedyś ze to jest właśnie gatunek ...

czemu tak jest ?? a no naprzykład dlatego ze taki biolog terenowy ktury badał pajączki to łaził sobie po lesie i tak : o to będzie b albopilosa ,, , co ?? druga ?? kurde hyba nie bo ma czerwone dupsko ,, hmmm nazwijmy ją vagans

Uprawnienia umieszczania postów