-
Re: hybrydy - stronka
Człowiek, jako gatunek, jest bardzo mało zróżnicowany genetycznie. Z tego powodu część naukowców nie wyróżnia tu żadnych ras.
Hybryda to termin naukowy, inaczej mieszaniec. Jeśli brać pod uwagę np. kolor skóry, to krzyżówka np. tzw. rasy czarnej i białej będzie mieszańcem, czyli hybrydą w obrębie rasy.
-
Na temat ras u ludzi tez moznaby debatowac dlugo. W "Swiecie nauki" ze stycznia b.r. byl ciekawy artykul na ten temat.
-
patrz odpowiedz Jaca :]
dobrze to ują ,,,
hmm a czemu jest gatunkiem ?? buo sie tak nazwał ??
nie, dlatego włąśnie ze jest małe zrórznicowanie genetyczne pomiędzy osobnikami , do tego stopnia małe ze 1n +1n daje płodne 2n ,, i to samo jest na innych szczeblach
hmm to powiedz mi , czemu vagans to inny gatunek nirz albopilosum ??
w wygląfzie rórznią sie mniej nirz biały człowiek od czarnego ,
krzyrzują sie naturalnie ( tzn samczyk bzyka samiczke ) więc sie rozpoznają jako 1 gatunek
więc czemu u człowieka uwarzasz ze to jest jeden gatunek , tatomiast tutaj radykalnie zmieniasz podejście do całości i mimo ze spełnia e same warunki , to nie jest juz gatunkiem ?
-
nie czytałem ,,, mugłbyś streścić :]
-
Baku, doberman od rottweilera tez sie niewiele roznia. Czy to jest jeden gatunek?
Frytki od ziemniaka tez sie niewiele roznia. Czy nazwiesz wiec kartofel frytkami?
-
ciemniaku
Avikularia niby tyle lat a taki ciemny, napisałem że jeżeli definicja gatunku mówi że jeżeli dwa osobniki będą miały płodne potomstwo i tak będzie w przypadku połączenia jaszczurki ze słoniem to należy zaliczyć je do jednago gatunku. To rozważanie było teoretyczne a płodne potomstwo to nie jedyny wyznacznik w definicji gatunku. Więc na przyszłość uważaj na wyrazy typu "jeżeli". I doceń znaczenie definicji bardziej niż twojego zdania, ponieważ jak już pisałem to ona określa znaczenie wyrazu.
-
Na miejscu Awikularii po przeczytaniu tych slow: "Avikularia niby tyle lat a taki ciemny", przestalbym czytac nastepujace po nich.
-
decyduje o tym odmienność genetyczne. U człowieka pomiędzy jakąkolwiek "rasą" istnieje do tego stopnia pokrewieństwo (identyczność genów), że nie ma mowy o wyodrębnieniu rasy.
-
...a dokładniej chodzi mi o to:
http://www.ewolucja.org/d5/d52-8.html
Stawonogi, nawet w obrębie własnego gatunku, są nieporównywalnie bardziej różnorodne genetycznie.
-
Ciekawe opracowanie dotyczące zmian w systematyce:
http://www.ewolucja.org/d3/d310-1a.html
Uprawnienia umieszczania postów