-
Re: co to za pajak?
Jeśli to Latrodectus pod zadnym pozorem nie wyrzucaj kokonu!! to ewenement w naszym kraju, wiecie kiedys krązyły plotki ze są juz w Bułgarii wiec moze jakims cudem i u nas sie przetrwała sztuka, do tego z kokonem, jakby to było u mnie to- mniodzio
-
Neo z tym to można dość długo spekulowac. W USA np. nie ma aż tak dużych różnic temparatur. Co by było gdyby ktoś tu sprowadził L.reclusea i z powodzeniem go rozmnażał? Jeśli pająk by się u nas zadomowił to też byśmy mieli kampanie reklamowe żeby od tago pająka uciekać jak najadalej..
-
No zgadzam sie, mogłaby sie zaaklimatyzowac, chociaz wątpie w to, jeśli jednak potrwało by to wiele lat zanim by sie rozniosły po kraju, a nie bede sie krył ze chciałbym zeby były w polsce wdowy, nieumiem uzasadnic ale chciałbym.
-
Takiego pajaka to ja znalazlem u siebie w garażu, i czesto nawet je spotykam, wydaje mi sie ze nie jest to zaden rzadki gatunek.
-
u mnie w pokoju pod dywanem choduje podobnego, ale dostrzegam kilka roznic w budowie, i ten u mnie ma koło roku, miała kokon, ale na pewno niema 1cm, ma maksymalnie 0,6-0,7cm
-
No i rastafaq sprowadzil was na ziemie ; ) .
-
> Czasem zdarzały się wypadki, że pająki dostawały się do Europy
> z transportami owoców np. Chromatopelma cyaneopubescens,
> Phoneutria sp. no i pewnie Latrodectusy.
Ciekawe jakim cudem z transportem owocow do Europy dotarla Chromatopelma cyaneopubescens. Zapewniam Cie, ze w rejonie naturalnego wystepowania tego gatunku na pewno nie zdajdziesz drzew owocowych...
-
Bo jest wiele polskich gatunkow o podobnej budowie, dlatego wlasnie pytalem o wymiary.
Widzialem mnostwo podobnych pajakow. Ktos tu kiedys pokazal wlasnie taka malutka, czarna "czarna wdowe", ktora po dokladnim przyjrzeniu sie okazala sie S. bipunctata, ktory nie jest zbyt jadowitym zwierzakiem
-
Small było tak. Kiedyś bodajrze do Belgii z transportem czegoś z Wenezueli przybyła Chromatopelma.
-
ee Atrax to (mi) na S. bipunctata nie wygląda chodź niech zrobi zdjecie z góry żeby byo widać odwłok!
a co do jadu Pabluss mówisz że robaka powalił w 10 sekund to nie znaczy że czlowieka w 10 min inaczej jad działa na człowieka inaczej na zwierzeta np na robaka słabo dziala a czlowieka zabila w 10 min
pozdrawiam!
Uprawnienia umieszczania postów