Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: co to za pajak?

mich
    Guest

Re: co to za pajak?

hyhy, ty lepiej uwazaj z tym pajakiem :P bo mozliwe ze to czarna wdowa ktora przybyla do Ciebie w bananach (na onecie byl artykul o tym) :PP

Pabluss
    Guest

Pajaka mam od ok.3 tygodni.
    Dalem mu torf bo mialem. Nie mialem pojecia w czym go trzymac
    Ten kokon robil pare godzin (moze jakies 2 godziny)

Neo2
    Guest

Ja juz mam nature niedowiarka i jak nie "dotkne" to nie uwierze. Możliwe ze jest to nasz rodzimy gatunek, i nie zabieraj mu tego kokonu potrzymaj niech sie wylęgną .

Pabluss
    Guest

moze troche sie przegalopowalem z ta mucha, bo jak przyszedlem do domu to wlasnie zaczal robic ten kokon i bylem przekonany ze to jest mucha. Dlatego tak wlasnie napisalem. Hostoryjka o znalezieniu w kuchni na pewno nie jest zmyslona, bo nie wpadam na forum i nie robie mu zdjec dla zabawy ...

Pabluss
    Guest

Raczej nie bede czekal. Mama mnie z domu wypedzi jak sie rozniasa jakos po domu Juz na vagansa i biale robaki w lodowce krzywo patrzy Ale gdybys chcial je kupic to jak sie wylegna moge ci kilkadziesiat wyslac

mich
    Guest

Nie wyrzucaj go! To jakis zadki gatunek chyba :P Ukryj go gdzies, tak zeby mama nie widziala :P

Atrax Robustus
    Guest

Poczatkowo sklanialem sie ku S. bipunctata, ale w tej chwili sklaniam sie ku Latrodectus sp.
    Ale jakim cudem TO ... TUTAJ, to ja nie wiem.

Ale zanim wszyscy wpadniemy w stan euforii, to pokaz jeszcze zdjecie obok monety 2-zlotowej. Zeby bylo cos do porownania. Zoom potrafi czynic cuda, a niektore bardzo male gatunki maja podobna budowe do pajaka, ktorego przedstawiles i bynajmniej nie sa zbyt obce :]

Pabluss
    Guest

jutro postaram sie zrobic mu zdjecie z jakas moneta, ale takie ogolne jego wymiary to:
    odwlok (karapaks?) - ok 0,7 cm,
    calego cialka ma ok 1 cm,
    a z nogami moze byc ok 2,5 cm

morda
    Guest

Atrax - niektóre Latrodectusy są podobno kosmopolitami.

morda
    Guest

W Europie występują:
    L. lilianae (Wschodnia Europa)
    L. tredectimguttatus (Europa)
    a L. geometricus ma zasięg globalny.
    Czasem zdarzały się wypadki, że pająki dostawały się do Europy z transportami owoców np. Chromatopelma cyaneopubescens, Phoneutria sp. no i pewnie Latrodectusy.

Uprawnienia umieszczania postów