-
Re: co to za pajak?
hyhy, ty lepiej uwazaj z tym pajakiem :P bo mozliwe ze to czarna wdowa ktora przybyla do Ciebie w bananach (na onecie byl artykul o tym) :PP
-
Pajaka mam od ok.3 tygodni.
Dalem mu torf bo mialem. Nie mialem pojecia w czym go trzymac
Ten kokon robil pare godzin (moze jakies 2 godziny)
-
Ja juz mam nature niedowiarka i jak nie "dotkne" to nie uwierze. Możliwe ze jest to nasz rodzimy gatunek, i nie zabieraj mu tego kokonu potrzymaj niech sie wylęgną .
-
moze troche sie przegalopowalem z ta mucha, bo jak przyszedlem do domu to wlasnie zaczal robic ten kokon i bylem przekonany ze to jest mucha. Dlatego tak wlasnie napisalem. Hostoryjka o znalezieniu w kuchni na pewno nie jest zmyslona, bo nie wpadam na forum i nie robie mu zdjec dla zabawy ...
-
-
Nie wyrzucaj go! To jakis zadki gatunek chyba :P Ukryj go gdzies, tak zeby mama nie widziala :P
-
Poczatkowo sklanialem sie ku S. bipunctata, ale w tej chwili sklaniam sie ku Latrodectus sp.
Ale jakim cudem TO ... TUTAJ, to ja nie wiem.
Ale zanim wszyscy wpadniemy w stan euforii, to pokaz jeszcze zdjecie obok monety 2-zlotowej. Zeby bylo cos do porownania. Zoom potrafi czynic cuda, a niektore bardzo male gatunki maja podobna budowe do pajaka, ktorego przedstawiles i bynajmniej nie sa zbyt obce :]
-
jutro postaram sie zrobic mu zdjecie z jakas moneta, ale takie ogolne jego wymiary to:
odwlok (karapaks?) - ok 0,7 cm,
calego cialka ma ok 1 cm,
a z nogami moze byc ok 2,5 cm
-
Atrax - niektóre Latrodectusy są podobno kosmopolitami.
-
W Europie występują:
L. lilianae (Wschodnia Europa)
L. tredectimguttatus (Europa)
a L. geometricus ma zasięg globalny.
Czasem zdarzały się wypadki, że pająki dostawały się do Europy z transportami owoców np. Chromatopelma cyaneopubescens, Phoneutria sp. no i pewnie Latrodectusy.
Uprawnienia umieszczania postów