Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Kable grzewcze !!!!!!!!

nokeg
    Guest

Re: Kable grzewcze !!!!!!!!

ja mam wszystkie pająki pod zarówą 25 i nic im nie jest, rosną ładnie:-) kabel jak coś to bym dał np na ściane terra, lub na sufit. Dbym pomyłem byłoby zrobienie jeden ściany zaparwą i w zaprawe dać kabel. coś ala kamień grzwczy tylko że na ścianie. ja itak zostane przy zarówce:-)

persea
    Guest

przeciez kabel nie jest aż tak max gorący, niemówiąc o warstwie podłoża...ja zastosowałam technikę którą opisywaliście, kabel znajduję sie na1/2 terra i all jest ok dzięki za wszystkie porady zawarte na forum!!!

Baku
    Guest

a) nie bo go przeciesz nie przegryzie
    b) morzesz go zabezbieczyć np: kładąc na nim kawałek plexi albo szkła

Baku
    Guest

wklejam to na wypadej jakby ktoś nie znalazł w pobocznym topicku :

Dokładnie !! kabel upyha sie na jednej stronie a na drugiej ( bez kabla) daje sie kryjówke ,,, , dzięki temu pająk częściej wychodzi ,,,,

zarówką morzna pająka przypalić dosć łatwo a kablem nie

pajak nie koniecznie sie zakopie - on będzie uciekał OD źródła ciepła a nie głupio ( jak w jakimś amoku ) kopał i pchał sie samemu w ogień , nawet jak haplopelne połorzysz na palniku to nie zacznie kopać a wpier ... sie na najwyrzszy punkt w tera ,,

wersja ze sie zakopie brzmi dlamnie tak jakby ktoś powiedział ze jak sie oparzy to wepchnie ręke głebiej , zamiast wyciągnąć ja odruchowo ,,,,

nie ma znaczenia czym ogrzewamy pająka tylko to czy robimy to dobrze ,,, hmm morze jeszcze wypisze wg mnie zalety ( porównanie ) zarówki i kabla

kabel :
    - grzeje na tej powierzchni na której chcemy ,
    - temperatura podlega miejszym wachanią
    - termostat lepiej pełnia zadanie jak grzeje sie od spodu nirz od gury
    - wilgotność jest wyrzsza a ucieczka wody z terra mniejsza
    - nawet przy przegrzaniu pająk morze uciec do gury ( gdzie jest chłodniej )
    wady:
    - nie daje światła
    - wiencej kłopotu z montarzem i przy ew. awarji
    - źle stosowany zaszkodzi pajakowi

zarówka :
    - daje światło

wady :
    - szybsze wysuszanie
    - temperatura wysoka w całym tera co przy przegrzaniu odcina jaką kolwiek droge ucieczki ( pod ziemią przy długim grzaniu jest terz gorąco - byliście kiedyś w tropikalnej jaskini ?? - to nie tak jak nasz raj , po 5 minutach kapie z ciebie ztrumieniem )
    - źle stosowana zaszkodzi szybciej pająkowi nirz kabel

PMajdan
    Guest

Ja tam nie narzekam na zarowke, dzieki ktorej moge sobie w nocy ogladac pajaki - bo zarowa 25`tka nagrzewa mi caly obszar a nie jedno miejsce. Pozatym w przypadku lampki tz bardzo dobrze sie reguluje temp. za dnia i w nocy.

ponczos
    Guest

O ile stopni podniesie mi temp. kabel grzewczy umocowany (dosyć gęsto) na bocznej ściance terra o wym. 20x30x25? O ile kabel 15 W, a o ile 25 W? Temp. pok. ok. 23 stopni.

Baku
    Guest

z czego zrobione tera , jaka wentylacja ,,, , jak daleko od wentylacji kabel ,, za duzo zmiennych , najlepiej sprawdzić , ale napewno mniej nirz zarówka o tej samej mocy

Kisiek
    Guest

))) bez przesady, jak zamontujemy zarowke (lustrzanke) w jednym koncu terra i w drugim konu damy jakis konar czy cos w tym stylu to tez bedzie dobrze! no oczywiscie jak:
    - terra ma odpowiednia dlugosc okolo 30-35cm
    -ma odpowiednia wentylacje...
    -zarowke nie damy wieksza niz 25W
    wtedy w jednym koncu maszego (pajaka) terrarium bedzie chlodniej o pare stopni niz po drugiej stronie pod sama zarowka i pajaczek bedzie spacerowal i siedzial tam gdzie mu pasuje, wiem bo tak jest u mnie w nocy temp spada do 19 stopni i rano jak zapalam zarowke to pajaczek sobie podchodzi w ten kat gdzie jest zarowka i sie grzeje dopuki terrarium sie nie nagrzeje , potem sobie idze gdzie chce (na polowanie ;P ) jest rzecza oczywista ze gdy uzywamy jakiego kolwiek dopalacza (ogrzewania) musimy czescie zraszac woda terra i obserwowac pajaczka i terrmometr zeby nic zlego sie nie stalo paczkowi... duzo by na ten temat pisac bo zarowka ne nadaje sie do wszystkich gatunkow pajaczkow np d murinusow - one pottrafia sobie zrobiz gniazdo w kacie z zrowka i wcale nie maja zamiaru z tamtad wyjsc co moze sie skonczyc tragicznie dla naszego kochanego puila...
    Kabel grzewczy tez jest ok- Baku juz wmiare dobrze wyjasnil co jak go uzywac...
    Ale nie zapomnajmy o tym ze pajaczkowi temp pokojowa tez pasuje i nie zagraza jego zyciu! tylko przez to wolniej rosnie :/
    Pozdrawiam i zycze powodzenia w probach podgrzewania terrarium!- najlepiej robice to z termometrem bo przy b. wysokiej temp to pajaczke niestety nie ma gdzie uciec i zrobimy z niego pieczen...
    PS - nie zapomibnajcie o czesytrzym zraszniem woda by poidwyzyc wilgotnosc - utrzymac na wlasciwym poziomie
    ale sie rozpisalem koncze i ide spac hehe
    narazie
    Pozdro z Wrocka

_INVISIBLE_
    Guest

U mnie tez murinus wykopal sobie bunkier pod zarowka i calymi dniami i nocami przesiaduje tam. Jesli zachowa sie odpowiednia wilgotnosc, jak i dobowe stadki temperatury dzien/noc nic nie powinno sie stac, ptasznik nie przesuszy sie

Atrax Robustus
    Guest

Pewnie, ze kable nie sa zle. Szczerze mowiac, nic nie nadaje sie bardziej do ogrzewania terrarium nadrzewnych niz wlasnie kabel. U naziemnych tez nie widze przeszkod, ale jak juz wspomniano, powinien byc on wmontowany w polowe terrarium. Niebezpieczenstwo jest wtedy, gdy kabel ma bardzo duza moc, albo gdy jest rozlozony na calej powierzchni terrarium.
    Trzeba tez miec na uwadze, ze kryjowka pajaka powinna znajdowac sie w czesci "chlodniejszej".

Uprawnienia umieszczania postów