Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: POMOCY :(

Mieszany widok

Bart_n
    Guest

POMOCY :(

Proszę o pomoc ludzi którym udało sie zwalczyć pleśń z odwłoka ptasznika, mam geniculate (5 cm ciałka) i w miejscu po wyczesanych włoskach zobaczyłem pleśń (oglądałęm pod lupą i na 100% jest to pleśń) pająk jest po 9 wylince (około miesiąc temu) jak mogę to usunąć, zmniejszyłem wilgotność, czym smarować? jak usunąć? pomocy

Bart_n
    Guest

Re: POMOCY :(

teraz zabieram sie do przeszukiwania archiwum ale jezeli mozesz mi pomóc to bardzo prosze o rade...

roko
    Guest

możesz maścią przeciwgrzybiczną spróbować albo poprostu czekć do wylinki mi się u geniculaty wydawalo że też ma pleśn a były to włoski wyszczesane które nie spadły z odwłoka dokłądnie sie przyjżyj
    pozdrawiam!

Bart_n
    Guest

jaką dokładnie maścią przeciwgrzybiczną? to jest na 100% pleśń dokładnie sie przyjzałem, miałęm wątpliwości wczoraj ale dziś jest gozej i to napewno pleśń ((((( nie moge stracić tego pajączka

Bart_n
    Guest

przetarłem to miejsce patyczkiem kosmetycznym i nalot zszedł tylko ze nie całkiem, mam nadzieje ze wylinka będzie jak najszybciej...

Masa
    Guest

Jezli to jest plesn to moze byc ciezko...miejmy nadzieje ze wylnika bedzie szybko.
    A uzywasz torfu czy wlokna kokosowego?Skoro przeszlo to na pajaczka to wymien podloze i poczekaj na rady b.doswiadczonych hodowcow co do samego procesu usuwania plesni..Powodzenia

Bart_n
    Guest

był torf zmieszany z włóknem, teraz zmieniłem na samo włukno, hmm roko mam nadzieje ze z moją geniculatą będzie tak jak z Twoją, popatrzyłem przez szkło 10x na nalot który starłem patyczkiemi - ten nalot to takie malutkie białe włoski - mam nadzieje ze sie myliłem...

roko
    Guest

jeżeli przetarłes i narazie nie ma to czekaj do wylinki i zasadnicze pytanie!
    miałeś pleśn w terra??
    pozdrawiam!

mIRO
    Guest

A moze by pajaka roztworem wody z sola potraktowac?? Tylko nie wiem czy nie zaszkodzi pajakowi, ale z tego co slyszalem to na ziemie dziala b dobrze.

loko
    Guest

ja usowalem plesn z odwloka doroslej albopilosy za pomoca magnezji, szczerze mowiac byla to pelna improwizacja, nigdy o tym nie słyszałem... ale pomogo..
    najpierw oczyscilem tak jak ty patyczkiem kosmetycznym a potem pedzelkiem naniosłem niewielka ilosc magnezji (takiej do wspinaczki).. by osuszyc miejsce zainfekowane..
    nie pamietam jaki czas pozniej pajak miał wylinke ale grubo ponad 2-3 miesiace...
    plesn sie nie pojawila do tego czasu a wylinka przebiegla bez komplikacji....
    Z tym ze tak jak mowie robilem to raz, nie slyszalem by ktos tez tak robil, wiec nie twierdze ze to bezpieczne...
    pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów