Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: dziedziczone uczulenie??

tomash_k
    Guest

dziedziczone uczulenie??

Jest poważny problem... Otóż mój tato jest uczulony na jad osy (jad osy =jad ptasznika ) i po ukaszeniu przez wymienionego wyżej owada miał wstrząs anafilaktyczny w czerwcu zeszłego roku, dość powiedzieć że omal starego nie straciłem... Jak duża jest szansa że odziedziczyłem po nim uczulenie na jad ptaszników?? Jeszcze nigdy w życiu nie ukąsila mnie osa ani ptasznik wiec nie mialem okazji sie przekonać...

Jancur
    Guest

Re: dziedziczone uczulenie??

jad osy =jad ptasznika--- pierwszy raz cos takiego slyszle. Kupa prawda, ale moze sie nie znam wiec poczekaj na inne opinie

Szpaq
    Guest

Sila jadu moze i ta sama ale sklad juz inny, to ze ktos jest uczulony na jad osy nie znaczy ze musi byc uczulony na jad ptasznikow.

wino
    Guest

ja czytałem ze jad pszczoły jest porównywalny do jadu ptasznika wiec działają chyba tak samo

roko
    Guest

Szpaq ale jest duże prawdopodobieństwo co do ciebie Wino to owszem jad ptaszników z rodzaju Brachypelma itp jest porównywalny ale nie murinusów itp
    tomash_k niby nie jest dziedziczne ale wiesz wszystko jest możliwe
    pozdrawiam!

GALN
    Guest

Jedno jest pewne jad ptasznika i osy ma inny skład, nawet jakby połowa z nas było uczulonych na jad ptasznika danego gatunku to się o tym nie dowiemy dopuki nas nie "capnie" więc uczulony możesz to być ty tomash_k ja i ktoś inny te same prawdopodobieństwo.Podstawa dać się nie capnąć .

persea
    Guest

a robiłeś sobie kiedykolwiek testy u czuleniowe?nie wiem czy to jest prawda ale kumpel by sprawdzić czy ja nie jestem uczulona pozwolił na to by pajak potraktował mnie swoimi wyczesanymi włoskami...moze pomysł i trefny ale lepsze to niż dać się pokasać.lepiej poradz się lekarza albo weterynarza

Hari
    Guest

Jad składa sie z roznego rodzaju bialek itp. Niektore toksyny moga byc wspolne zarowno dla jadu osy/pszczoly, jak i ptasznika. Wy tym przypadku, jezeli masz pecha i jestes uczulony na ktorąs z tych wspolnych toksyn to masz pecha. Stąd wynika, ze osoba uczulona na jad osy ma wieksze prawdopodobienstwo alergii na jad ptasznika, niz nie uczulona (po prostu wiecej czynnikow sprzyjających)
    Co do dziedziczności, to musze Cie zmartwić. Istnieje duze prawdopodobieństwo, ze Ty tez jestes alergikiem. Najlepiej wybierz się do poradni alergologicznej i doweidz czy robią testy. Na jad ptasznikow, napewno nie, ale na jad pszczol czasami robią. Doweisz sie wtedy czy jestej w "grupie podwyzszonego ryzyka".

roko
    Guest

podobno robią w gdyni na jad ptaszników chociaż wydaje mi się że by za to słono zapłacił
    pozdrawiam!

Hari
    Guest

Tak, Instytut Medycyny Tropikalnej, tez słyszalem ze "podobno", bede musial sie przejsc i sprawdzic.

Uprawnienia umieszczania postów