Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: PROBLEM!!

Atrax Robustus
    Guest

Re: PROBLEM!!

Zapewne wlales w niego troche wody, skoro zaczal plesniec.
    U mnie praktycznie zawsze dzieje sie to z podlozem kokosowym. Nie susze nigdy po nawodnieniu, dlatego w ciagu nawet kilku dni pokrywa sie plesnia. Ale wowczas pozbywam sie plesniejacych kawalkow, a podloze podsycha i plesn wlasciwie juz sie nigdy nie pojawia - a wcale nie mam dobrej wentylacji.

pac
    Guest

Re: więc jakiej firmy torf nie jest "syfiasty"

po prostu zmniejsz wilgotnosc.. musisz miec niezle blotko skoro tak Ci sie robi plesn non stop..

progor
    Guest

Re: więc jakiej firmy torf nie jest "syfiasty"

błotko to może nie, ale skraplem im po wierzchu torfu, może w tym rzecz. choć nawet jakbym wstrzykiwał wgłąb podłoża to i tak zaraz by było całe wilgotne.
    inna sprawa, że pleśń pojawiła mi sie zupełnie nie w tym miejscu gdzie kapie wodą.
    może faktycznie zrobie im suszej - bardziej sucho

Yeter
    Guest

Hmm ja tez nigdy nie odsączam wody, plesn pojawia mi sie najwyzej w pojemnikach po salatkach, w terra nigdy, a wentylacja nie jest nadzwyczajna, temp pokojowa, torf stale wilgotny. Terra są szklane robione na wzór tych co mają dzwiczki na silikonie.

madOx
    Guest

mam kilka takich faunaboxow i w dodatku te szczelinki oblepilem tasma i jeszcze nie mialem plesni.Dzieki temu podwyzszyla sie wilgotnosci...wiec jest OK

Moze masz w srodku basen...wentylacja napewno jest dobra

Uprawnienia umieszczania postów