-
Re: PROBLEM!!
Zapewne wlales w niego troche wody, skoro zaczal plesniec.
U mnie praktycznie zawsze dzieje sie to z podlozem kokosowym. Nie susze nigdy po nawodnieniu, dlatego w ciagu nawet kilku dni pokrywa sie plesnia. Ale wowczas pozbywam sie plesniejacych kawalkow, a podloze podsycha i plesn wlasciwie juz sie nigdy nie pojawia - a wcale nie mam dobrej wentylacji.
-
Re: więc jakiej firmy torf nie jest "syfiasty"
po prostu zmniejsz wilgotnosc.. musisz miec niezle blotko skoro tak Ci sie robi plesn non stop..
-
Re: więc jakiej firmy torf nie jest "syfiasty"
błotko to może nie, ale skraplem im po wierzchu torfu, może w tym rzecz. choć nawet jakbym wstrzykiwał wgłąb podłoża to i tak zaraz by było całe wilgotne.
inna sprawa, że pleśń pojawiła mi sie zupełnie nie w tym miejscu gdzie kapie wodą.
może faktycznie zrobie im suszej - bardziej sucho
-
Hmm ja tez nigdy nie odsączam wody, plesn pojawia mi sie najwyzej w pojemnikach po salatkach, w terra nigdy, a wentylacja nie jest nadzwyczajna, temp pokojowa, torf stale wilgotny. Terra są szklane robione na wzór tych co mają dzwiczki na silikonie.
-
mam kilka takich faunaboxow i w dodatku te szczelinki oblepilem tasma i jeszcze nie mialem plesni.Dzieki temu podwyzszyla sie wilgotnosci...wiec jest OK
Moze masz w srodku basen...wentylacja napewno jest dobra
Uprawnienia umieszczania postów