-
Termometry klamia!
Nalepilem termometr (taki samoprzylepny - paskowy) na sciane terrarium i uwazam to za strate pieniedzy i zaluje ze to zrobilem. Termometr bowiem nie pokazuje faktycznej temp. w terrarium, ale informuje mnie tylko o cieple szyby :| Wlazylem na probe drugi taki sam do srodka (nie przylepiajac go) i roznica stopni wynosila ok. 5st C !!!
-
Re: Termometry klamia!
U mnie pokazywal nawet dobrze temperature, ale to normalne, ze w roznych czesciach pojemnika, temperatura jest inna.
Ja zrezygnowalem z termometrow, bo orientacyjnie znam temperature, w jakiej zyja moje pajaki. A nikt mi nie powie, ze powinno je sie trzymac w stricte okreslonej temperaturze (ani stopnia wiecej, ani stopnia mniej), ale w pewnych przedzialach - i ja te wymogi staram sie spelniac
-
Ja szczerze mowiac zawsze po kupnie termometru korzystam jeszcze z minimum jednego w tym samym momencie zeby zweryfikowac czy ten nowy jest godny zaufania. Oprocz terrarium mam tez akwarium i tam kilka razy wyniki byly zaskakujace...
Pozdrawiam
042
-
IMHO taki termometr nadaje sie do akwarium;
ja natomiast stosuje elektroniczny termometro-higrometr.
pozdrawiam
-
No tak.. ale to juz jest zabawka z wyzszej polki... i nie kazdego stac... ja np. wole nowego pajaka niz takie "cacko"
-
nie macie na co wydawac kasy , poco termometry, po co higrometry...???
Dokladnie PMajdan lepiej kolejnego spidera kupic, albo poodkladac na jakis ciekawszy gatunek...
ja sobie zbieram teraz na Holothele shoemekeri, albo cyanognatusa
-
ale to nie jest cacko ... naprawde
słuchaj wez pod uwage, ze ktos kto zaczyna kupi np taki okragły termometr i higrometr kazdy za 10-12zł i kazdy pokazuje złe wskazania ;]
wyda ~ 20/25zł
mozna tez zakładaż, że pozniej kupi jeszcze "coś" ... np taki paskowy itd itp
ja swój kupiłem na Allegro za 49zł to nie jest duza roznica cenow, a moge nim spr. temp i wilgotnosc w roznych terrach i pomieszczeniach to naprawde nie jest dużo za "funkcjonalność".
a pajaczek rozumie .. ja tez bym chciał miec spowrotem "dwa*" bo co dwa pajaczki to nie jeden :-)) ale wolałem kupic juz cos "na lata" niz znowu kompletowac wynalazki
* miałem 2 ale mama sie naczytała o murinusku i miałem codzienne wykłady ;]
pozdrawiam
-
wez pod uwage ze poczatkujacy "pajeczarz" o wiedzy typowo ksiazkowej, ma "wyczytane", że temp. powinna byc taka a wilgotność taka :-))
a jak nie ma "tych parametrów" czym zmierzyć to nie ma tej pewności czy jego ukochany pupil ma odpowiednie warunki )
bo przeciez nie kazdy urodził się z termometrem i higrometrem w małym palcu :-))
a i bywaja gatunki ktore wrecz nie toleruja zmian i chociazby dla tego lepiej posiadać termo.-higro. elektorniczny ;-))
-
Ale wez pod uwage, ze poczatkujacy pajeczarz ma inteligencje i na pewno wie, ze jezeli jego pajak ma w terrarium 24*C, a nie 25*C, to nie padnie z tego powodu
Dlatego ja nie stosuje elektrycznych termo-higrometrow, ale czasem uzywam zwyklego termometru, ktory wskazuje, jaka jest mniej wiecej temperatura.
Oczywiscie nie potepiam uzywania jakiegokolwiek z tych przyrzadow... wrecz przeciwnie: jezeli nie jest to dla Ciebie jakis specjalny wydatek i ma to Cie uspokoic, to powinienes kupic.
-
Poniewaz, kupiles termometr akwariowy, i jego stosowanie na szybe w terrarium nie ma sensu (sam sobie odpowiedziales dlaczego). Przy akwarium sprawdzają sie bardzo dobrze. To tak jakbys chcial zegarkiem mierzyć ta temperature i napisalbys, ze zegarek jest zły, bo temperatura rosnie z kazdą minutą :> (W obu przypadkach uzycie nieprawidlowego przyrządu przy pomiarze)
Uprawnienia umieszczania postów