-
wypadek mojego kędziorka :-(
To mój pierwszy post na forum - witam serdecznie !
od trzech dni jestem szczęśliwym posiadaczem ptasznika kędzierzawego L7.
trzymam go już w terrarium.
prawdopodobnie się jeszcze aklimatyzuje ponieważ nie ma ochoty na jedzenie i większość dnia spędza ukryty w liściach sztucznego drzewka (widoczniej bardziej mu ono odpowiada niż skorupa kokosu:-) ).
w nocy zwiedza nowy teren snując nitki pajęczyny.
dziś zauważyłem coś niepokojącego - jasną plamę na odwłoku jestem pewien, że wcześniej jej nie miał - widać to na fotkach
wczoraj:
dzisiaj:
najprawdopodobniej spadł z szyby na te nieszczęsne drzewko lub skałkę :-(
przyglądałem mu się dokładnie ale nie zauważyłem śladów krwi, wygląda mi to raczej na otarcie.
czytałem w FAQ, że pęknięcia odwłoku są śmiertelne, może troche panikuję ale nie chcę tracić przyjaciela po trzech dniach.
co wy na to? wyliże się?
-
Re: wypadek mojego kędziorka :-(
wygląda to(choć jakość jest kiepska) na miejsce po wyczesanych włoskach.. wszystko jest OK
-
hmm moze poprostu wyczesal wloski i tak oto powstala lysa plama na odwloku
-
No wlasnie...
to wyglada raczej na miejsce po wyczesaniu wloskow, wiec wszystko jest all right.
będzie żył :P
-
jakość rzeczywiście kiepska - nie mam zoomu optycznego w aparacie a nie chcę pająka stresować.
wyczesał włoski i na ciemnym odwłoku pojawiła sie jasna plama?
zawsze tak to wygląda?
wybaczcie "nowemu" - pierwszy raz w życiu mam pająka więc również po raz pierwszy takie coś widzę. stąd mój niepokój.
niestety w publikacjach, które czytałem nie było fotek odwłoka po wyczesaniu włosków ;-)
-
tak, zawsze tak to wygląda..
-
w ksiazce "Pajaki ptaszniki" jest takie zdjecie (na koncu)
-
monogothealien -> jezeli chcesz to moge wyslac Ci książke P. Cieślaka o ptasznikach, w pdf.ie tam jest troche informacji i fotek
-
RAMMSTEIN1: będę wdzięczny !
dziękuję za bardzo szybką pomoc !!!
jestem pod olbrzymim wrażeniem, od paru lat pisze na dużym forum komputerowym i jeszcze nigdy mi tak szybko nie odpisał !
-
Książka jest na moim e-dysku ( www.edysk.pl ) wyslalem Ci haslo i login na maila
Uprawnienia umieszczania postów