-
jak wymawiać niektore nazwy ptasznikow...
Niby od roku sie w tych kręgach obracam a dopiero teraz nad tym sie zastanowilem...1) czy brachypelma smithi wymawia się tak jak sie pisze czy może 'smiti' lub 'smifi' ,2) nhandu czy 'nandu' 3) crawshayi sie wymawia 'krawshaj' czy 'krawszaji' czy jeszcze jakoś inaczej 4) poecilotheria sie wymawia 'pociloteria' czy może 'peciloteria' czy jeszcze inaczej?? Nie znam łaciny, może jak pójde do liceum sie jej bede uczył, ale te nazwy nie dają mi spokoju...
PS: proponuje żeby w opisach pająkow pisalo jak daną nazwe pajaka wymawiać...
-
Re: jak wymawiać niektore nazwy ptasznikow...
Czwarty guzik od lewej, "Szukaj".
Byl taki temat, calkiem niedawno
-
Nie znalazłem, msk skoro to wiesz to nie moglbys mi tego po prostu napisac tylko odwolwac mnie do 'szukaj'...przed napisaniem tego postu sprawdzilem forum z ostatnich 2miesiecy i jakos nie bylo takiego tematu...
Ignorancja sie szeży...
-
-
To o ignorancji to do mnie czy do siebie?
-
wez pierwszy lepszy podrecznik do łaciny, i zobacz transkrypcje fonetyczna.... inaczej bym musial ci wszystkie nazwy wypisac wlasnie w taki sposob..
-
co za pytania wes nie zawalaj stronki gównem
-
i kto tu zawala stronki gównem!! grzesiooo i jego pytanie kilka tematów niżej...jak ktos cchce sie posprzeczac to prosze na gg 1930625 a nie tutaj...
-
prosze atraxa lub morde o zamkniecie tego postu ... skoro ten temat juz kiedys byl nie ma sensu do niego powracac... :|
-
To ty nie zawalaj stronki gównem. Sam się czepaisz a robisz "najmądrzejszy temat świata" czemu pająk nie wychodzi... lol. Weź sie zasanów zanim zaczniesz się na kogoś wkurzać.
Tomash - USE THE POWER OF THE SEARCH BUTTON! To na przyszłość
Uprawnienia umieszczania postów