-
Re: A. Verisicolor czy metalika...
nardrzewne sa dosc ciekawe... na temat aviculari wypowiedziec sie niezbyt moge, bo moje jedyne doswiadczenie z tymi pajakami to tyle ile uslyszalem... ale o cambridgei moge sie wypowiedziec - szybkie to i skoczne... oraz o poecilotheri ornacie - wbrew pozorom nie wykazuje dosc duzej agresji, daje sobie z nia rade mimo tego ze kupilem ja okolo 4 miesiecy po pierwszym pajaczku - smithi
cambridgei bedzie dobry na rozgrzewke na cos ciekawszego
-
Dzięki za odpowiedzi i mam nadzieję, że żadnego kitu mi nie wciskacie, bo w swojej "kolekcji" chciałbym mieć po conajmniej jednym pająku każdego typu. Myślałem o aviculariach ze względu na ich wygląd.
BTW: W pewnej książce przeczytałem, że A. Metalica jest dobra dla POCZĄTKUJĄCYCH :-) Poważnie! A o Verisicolorce chciałem się tylko co nieco dowiedzieć, bo czytałem, że ten pająk jest potwornie nieprzewidywalny.
-
Jeden i drugi sa podobne w utrzymaniu. A coz jest nieprzewidywalnego w A. versicolor? Z jakiej ksiazki korzystales, z Cieslaka czy Budziszewskiego?
-
Ja, jeśli masz 2 miesięczne doświadczenie z albopilosum, nie polecałbym Ci żadnego z tych pająków, gdyż są one dość szybkie i bardzo wrażliwe na wahania temperatury. Jeśli jednak bardzo zależy Ci na którejś z tych Awikularii, to radzę abyś zakupił metallicę, gdyż jest ona tańsza od versicolor i nie poniósłbyś takich strat finansowych.
-
mIRO - a ja w pewnej ksiazce przeczytalem, ze Avicularie to niebezpieczne poludniowoamerykanskie ptaszniki, ktorych jad jest prawie zawsze smiertelny dla czlowieka... naprawde! moge Ci nawet zeskanowac
Dlatego nie wierz zbytnio wszelkim ksiazkom.
To prawda, ze te pajaki nie sa specjalnie agresywne, nie bedziesz mial problemow z wloskami i w ogole, peace, ale zwierzatka te sa troche zbyt wrazliwe.
Zreszta kupuj jak chcesz i jak Ci sie podoba... ale wiedz, ze to moze nie byc udane przedsiewziecie.
Uprawnienia umieszczania postów