Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Silikon Sanitarny

Re: Silikon Sanitarny

Potwierdzam opinie przedmówcy - silikony sanitarne maja zwiazki chemiczne działające grzybobójczo - są to związki aktywne - stosuj silikony chemicznie obojętne to klejenia akwariów - silikony szklarskie też się nadają.
    Sanitarne stanowczo odradzam.

Witam,

Silikon sanitarny posiada chemiczne środki grzybobójcze, które mogą być szkodliwe dla zdrowia stale przebywających w terrarium zwierząt. Niepotrzebna i szkodliwa dodatkowa chemia.
    Jak długo Wasze pupile mieszkają w tych terrariach?
    Skutki długoterminowego oddziaływania środków grzybobójczych w tym silikonie na zwierzęta terrarystyczne nie są znane.
    Wiadomo tylko że ta chemia JEST szkodliwa - stąd ostrzeżenie i informacja że NIE NALEŻY stosować do budowy akwariów. Taką informację podają wszyscy producenci w kartach technicznych.

Pozdrawiam

Poza tym teraz silikony akwarystyczne są tak samo łatwo dostępne jak sanitarne i uniwersalne, a na dodatek są w podobnej cenie, więc skoro nie widać różnicy - to po co ryzykować

Ja sylikon sanitarny stosowałem 2 lata temu u krabów i nic sie nie działo, rok czasu trzymałem je z tym sylikonem i nic nie było, żadnych komplikaci zdrowotnych. U węża kleiłem sylikonem od szklarza (nie sanitarny )

Czytalem certyfikaty tych silikonow i jedyne przeciwskazanie jakie bylo,to ze nie nalezy uzywac go w miejscu bezposredniego kontaktu z woda pitna i zywnoscia,wiec nie wiem jak to sie ma do terrariow,jesli chodzi o akwarium to nie zaprzeczam :]

Witaj,

Właśnie o to mi chodzi.
    Nie są one do tego przeznaczone, ponieważ środki grzybobójcze są szkodliwe.
    Zwierze zamknięte w takim terrarium ma z nimi stały kontakt.